Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

11 Recomandări la înfiinţarea culturilor

Publicat: 23 februarie 2023 - 11:01
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La înfiinţarea culturilor de primăvară, agricultorii trebuie să aibă în atenţie un complex de factori şi măsuri ce trebuie luate pentru un debut reuşit al campaniei agricole de primăvară, atrage atenţia inginerul agronom Florin Migdan, director tehnic Rod Bun, expert în tehnologii agricole.

Într-o postare pe o pagină de socializare, specialistul individualizează câteva dintre acestea pe care le spune public:

 

1. Lucrările adecvate tipului de teren, premergătoare culturii;  

2. Genetica şi calitatea seminţei utilizate;

3. Tratamentul seminţelor împotriva bolilor şi dăunătorilor de sol;

4. Densitatea plantelor la hectar, în funcţie de indicii de calitate (puritate, germinaţie, regimul hidric al solei (irigat/neirigat);

5. Adâncimea de semănat şi plasarea seminţelor în stratul cu umiditate optimă germinării şi răsăririi;

6. Urmărirea culturii şi stabilirea tehnologiei de erbicidare, în funcţie de gradul de îmburuienare a solei.

 

Observaţie: se poate aplica preemergent pe teren foarte bine pregătit!

 semanat primavara_b

 

ATENŢIE LA DĂUNĂTORI!

 

7. Dăunătorii care apar în primele stadii de vegetaţie (răţişoara, gândacul pământiu) pot fi reduşi ca număr prin aplicarea insecticidelor de contact până în stadiul în care nu mai afectează cultura: 2 - 3 frunze la porumb şi 2 - 4 frunze la floarea soarelui;

8. Afidele au devenit în ultimii trei ani dăunători importanţi la toate culturile în foarte multe zone agricole ale României;

 

ATENŢIE LA BOLILE FLORII SOARELUI!

 

9.Atunci când apare în lanurile de floarea-soarelui, mana trebuie identificată din timp (2 - 4frunze) şi aplicat un tratament cu fungicid specific stopării evoluţiei acesteia.

 

Observaţie: de preferat ar fi ca şi vecinii pe o rază de minim 1 km să efectueze tratament fitosanitar cu fungicid pentru a se evita reinfectările pe calea vântului până în stadiul de 8 - 10frunze!

 

10. Septorioza şi rugina scad mult producţia de floarea soarelui! De aceea trebuie luat în considerare aplicarea unui fungicid în stadiul de 6 - 8frunze;

11.Phomopsis helianthi este o boală periculoasă care face să cadă lanuri întregi de floarea soarelui la vânt. Până în faza de 10 - 12frunze trebuie aplicat un fungicid foarte puternic specific culturii care să blocheze evoluţia bolii.

*

În piaţă există suficiente produse de protecţie fitosanitară pentru rezilvarea problemelor din câmp, începând cu insecticidele: Topsin 500 SC, Actara 25 WG, Mavrik 2F, Karate Zeon şi terminând cu fungicidele Retengo, Topsin 500 EC, Pictor, Pyrus 400 SC sau Apron XL 350 ES, fungicid sistemic de tratare a seminţelor pentru prevenirea manei.

 

 

A consemnat

Marian MUŞAT

 

Vizualizat: 1677 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?