BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

10 sfaturi pentru a păstra apa în sol

Publicat: 15 februarie 2021 - 09:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Rezerva de apă din sol la momentul însămânțării este decisivă în stabilirea verigilor tehnologice. Iată zece sfaturi simple pentru a economisi apa de la semănat la recoltat!

La desprimăvărare, aprecierea rezervei de apă nu se face după cantitatea de precipitații căzute în perioada de toamnă-iarnă, ci pe baza analizelor de laborator!

 

CUM INFLUEȚEAZĂ SEMĂNATUL? 10 VERIGI TEHNOLOGICE ESENȚIALE!


Principalele vergi tehnologice influențate de nivelul rezervei de apă din sol în momentul semănatului sunt:

 1. Epoca de semănat. În cazul deficitului de umiditate, se însămânțează mai devreme și mai adânc, pentru a încorpora sămânța într-un strat de sol mai umed. Cu frecventele schimbări climatice, este indicat ca toamna să se însămânțeze mai târziu, iar primăvara mai devreme.
 2. Adâncimea de pregătire a patului germinativ. Lucrarea se va efectua cât mai superficial și fără răscolirea solului pentru a evita pierderile de apă. Patul pe care se încorporează sămânța (patul tare) va fi așezat cu densitatea aparentă de 1,3 g/cmc pentru a asigura aportul capilar al apei la nivelul seminței, iar stratul care acoperă sămânța va fi afânat (moale) cu densitatea de 1,0-1,1 g/cmc, pentru a favoriza pătrunderea aerului, a căldurii și a ușura străbaterea tinerelor plăntuțe. Nu se folosește grapa cu discuri în primăvară!
 3. Densitatea culturii trebuie să asigure un indice optim al suprafeței foliare care să realizeze o fotosinteză corespunzătoare unei producții maxime. La porumb, de exemplu, la 30.000 plante/ha se realizează 1,9-2,0 mp frunze pe 1 mp de sol și poate capta 90% din energia solară. Depășirea acestei densități se petrece când se asigură apă și hrană pe măsură. Creșterea densității la 50.000 plante/ha necesită un consum suplimentar de 200 mc/ha de apă. Astfel, crește sterilitatea știuleților la 38–44% față de 2-8% în condiții de irigare. Este important să nu existe goluri în cultură pentru a menține o atmosferă umedă care reduce evapotranspirația!
 4. Alegerea speciilor: se au în vedere plantele mai rezistente la stresul hidric, precum sorgul, meiul, năutul, şofrănelul, etc. De exemplu, floarea-soarelui realizează 3,4 g substanță uscată la un litru de apă consumat, iar sorgul realizează 6,6 g. Din rezerva de apă a solului, porumbul realizează o producție de 2-3 kg/mm, iar meiul realizează 8-11 kg/mm consumat.
 5. Alegerea soiurilor (hibrizilor) cu perioada de vegetație mai scurtă, cu sistemul radicular bine dezvoltat, cu însușirea de creștere mai rapidă și cu un consum specific mai mic astfel încât cu apa existentă să poată ajunge la maturitate iar procesele de polenizare-fecundare să se desfășoare înainte de apariția arșiței și a secetei puternice. Se vor folosi numai hibrizi F1 întrucât cei din generațiile mai vechi pot avea diminuări de producție de 30-40%.
 6. Fertilizarea cu azot. În funcție de un anumit nivel de producție, sunt stabilite dozele de azot pentru fiecare cultură. Spre exemplu, pentru 1000 kg de grâu, se aplică 23-24 kg de azot, care se înmulțește cu nivelul producției prognozate. Îngrășămintele cu eliberare controlată sunt recomandate pentru că asigură azot pe întreaga perioadă de vegetație (100 - 120 zile) și evită levigarea acestuia.
 7. Corectarea dozelor de azot. Analiza umidității solului în preajma semănatului ne indică modul de corectare a dozelor de azot astfel:
 • pentru fiecare 10 mm de apă acumulată în plus față de normalul zonei, se vor aplica încă 3 kg de azot; se va diminua doza cu 5 kg de azot pentru fiecare 10 mm în minus;
 • în funcție de planta premergătoare, se scad 30 kg/ha din doză după leguminoasele boabe și se adaugă 20 kg/ha după premergătoarele târzii;
 • când se aplică azot cu eliberare controlată, se poate reduce doza sa cu o treime sau chiar la jumătate;
 • în funcție de adâncimea solului la care a ajuns umiditatea:
  • - la 120 cm adâncime se aplică doza întreagă;
  • - la 90 cm se aplică 75% din doză;
  • - la 60 cm se aplică 50% din doză.

 pastrare apa in sol 1_b

 • 8. La erbicidare se are în vedere că eficacitatea tratamentului depinde de starea de umiditate a solului. Dacă în momentul semănatului solul are suficientă umiditate, erbicidele nevolatile se pot aplica imediat după semănat (preemergent) la suprafața solului. În situația când solul este uscat la suprafață, erbicidul se aplică la pregătirea patului germinativ (ppi) și se va încorpora în stratul în care găsește umiditate.
 • 9. Efectuarea prașilelor. Pe solurile cu deficit de umiditate, prașilele se vor executa cât mai superficial pentru a nu răscoli solul și a pierde apa. Sunt necesare mai multe prașile pentru a combate buruienile, mari consumatoare de apă, și pentru a astupa crăpăturile - care pierd cu 18% mai multă apă. Totodată, se realizează și un strat izolator la suprafața solului, care asigură acumularea apei din precipitații și împiedică pierderea acesteia prin evaporare.
 • 10. Combaterea bolilor și dăunătorilor: se asigură menținerea aparatului foliar intact și a tulpinilor fără leziuni.


În urma acțiunii de combatere se asigură menținerea aparatului foliar intact și a tulpinilor fără leziuni. Plantele atacate intră într-un stres general și prin porțiunile atacate crește procesul de transpirație și, deci, consumul de apă. În acest fel, prin măsurile luate în funcție de rezerva de apă existentă în sol în momentul semănatului, se pot obține recolte satisfăcătoare și în anii cu un climat dificil.

pastrare apa in sol 2_b

 

CUM DETERMINĂM REZERVA DE APĂ?

 

Când în stratul de 0-100 cm se găsește apă sub 600 mc/ha, rezerva este insuficientă. La 600-1000 mc/ha, este foarte mică, iar la 1001-1400 m/ha este mică. La 1401-1700 mc/ha este mijlocie și la 1701-2000 mc/ha este mare.
Se are în vedere că 1 mm de apă din rezerva solului echivalează cu 2-3 mm de precipitații căzute în perioada de vegetație.

pastrare apa in sol 3_b

În stabilirea verigilor tehnologice, este indirect să se pornească de la ideea unui regim pluviometric deficitar și să se regleze pe parcursul perioadei de vegetație în situația când regimul precipitațiilor se aproprie de normal!
Citeşte AICI și alte recomandări despre cum poți economisi picătura de apă care-ți umple hambarul!

un articol de
VASILE POPESCU

Vizualizat: 640 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?