Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

10 MĂSURI DE PREVENIRE A POLUĂRII CU NITRAȚI

Publicat: 15 septembrie 2022 - 18:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Problema poluării mediului a devenit o preocupare a întregului mapamond. Frecventele schimbări climatice, tot mai evidente, au influență nefastă în toate sectoarele de activitate.

Poluarea cu nitrați a apelor duce la dezvoltarea exagerată a alegelor și a plantelor acvatice cu diminuarea cantității de oxigen și îngreunarea vieții peștilor. Dar are efecte negative și pentru viața și activitatea oamenilor. De aceea trebuie întreprinse toate măsurile care pot să prevină poluarea cu nitrați.

Se va avea în vedere că ionul ND-3 nu este fixat în complexul adsorbtiv al solului, este ușor asimilabil de plante, dar este și ușor levigabil.

poluarea cu nitrati 01_b 

10 MĂSURI DE PREVENŢIE


1. Menținerea terenului permanent verde. După recoltarea culturilor principale se înființează culturi secundare sau culturi pentru îngrășămintele verzi sau pur și simplu să lasă să crească samulastra și buruienile, fără a le lăsa să ajungă să producă sămânță. Astfel se consumă îngrășămintele rămase de la cultura principală, precum și cele formate prin activitatea de nitrificare. Toate sunt încorporate în masa vegetativă formată, evitând levigarea și se întorc în sol odată cu materialul vegetal.

2. În perimetrele irigate, pe solurile cu textură grosieră (nisipoase) și cu nivelul apei freatice la mică adâncime (2 m) nu se aplică doze mari de îngrășăminte, ci în cantități mai mici și repetate. Sunt recomandate îngrășămintele cu eliberare treptată sau controlată.

3. Atenție la manipularea îngrășămintelor, la operațiunea de încărcare a mașinilor de administrat îngrășăminte, să nu se împrăștie pe jos și să fie bine strânse dacă s-au împrăștiat.

4. La fertilizarea cu azot a culturilor de toamnă trebuie să se cunoască bine conținutul solului în azot și numai dacă este necesar să se aplice doze mici de îngrășământ, deoarece consumul plantelor în această fază este redus și surplusul este levigat.

5. Să se asigure cantitățile necesare de materie organică în sol, deoarece aceasta se descompune treptat și reține substanțele nutritive, evitând levigarea acestora.

6. Pe suprafețele care au fost arate foarte adânc sau au fost scarificate fertilizarea se va face cu mare grijă și în doze reduse, deoarece procesul de levigare este mult ușurat în urma acestor lucrări.

7. Aceeași atenție trebuie acordată pe terenurile în pantă deoarece odată cu eroziunea solului sunt antrenate și îngrășămintele care ajung în apele din râuri, lacuri sau subterane.

8. Este interzisă spălarea mașinilor de administrat îngrășăminte în râuri sau lacuri.

9. De evitat stocarea provizorie a îngrășămintelor chimice în câmp, ca și a îngrășămintelor organice, deoarece au loc scurgeri care ajung în apa freatică.

10. Pe solurile cu permeabilitate ridicată se va practica irigarea prin picurare sau cu miniaspersoare pentru a evita curentul descendent de apă care poate antrena îngrăşămintele în pânza freatică.

 

un articol de

VASILE POPESCU

 

 

 

 

Vizualizat: 603 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?