Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

10 MĂSURI DE PREVENIRE A ÎMBURUIENĂRII

Publicat: 01 aprilie 2022 - 14:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Prevenirea producerii unui fenomen este mai puțin costisitoare și fără impact negativ asupra mediului. La fel este în cazul buruienilor care au efect drastic de diminuare, până la compromiterea recoltelor.

Dacă ne referim la buruieni, măsurile curative sunt destul de costisitoare și folosind chimicale, acestea au efect negativ asupra sănătății și a mediului. De aceea este necesar să fie folosite la maxim metodele preventive:

1. Folosirea materialului de semănat curat. Sămânța folosită să fie procurată de la comercianți autorizați și să fie însoțită de certificate de calitate.

2. Sămânța să aibă capacitate germinativă ridicată. În certificatul de calitate se menționează germinația necesară pentru a calcula corect cantitatea de sămânță/ha pentru o anumită densitate.

3. Pregătirea patului germinativ în zona semănatului sau cel mult cu o zi înainte pentru a fi îndepărtate toate buruienile și astfel plantele să fie cele care vor răsări primele.

4. Executarea semănatului în epoca optimă, astfel ca semințele să întâlnească toate condițiile care favorizează o germinație și răsărire a plantelor în cel mai scurt timp, uniform, cu plante viguroase capabile să învingă în lupta cu buruienile.

5. Uniformitatea adâncimii de semănat este foarte importantă în răsărirea explozivă și uniformă a plantelor, nu eșalonat și fără goluri în care s-ar putea dezvolta buruienile.

6. Asigurarea densității și uniformității plantelor în teren. Fiecare soi (hibrid), în funcție de starea de fertilitate a solului, are stabilită experimental o anumită densitate. Este important să fie realizată densitatea respectivă și mai ales, fără goluri.

7. Curățirea apei de irigat de eventualele semințe. Pe canalele de aducțiune a apei se observă deseori semințe de buruieni care trebuie îndepărtate. În acest scop, pompele care absorb apa din canale sunt prevăzute la sorb cu sită. Şi pe traseul canalelor trebuie montate site care opresc trecerea semințelor de buruieni.

8. Efectuarea recoltării în epoca optimă. Întârzierea recoltării, în special la cerealele păioase, face ca majoritea buruienilor să ajungă la maturitate și să se scuture, fie înainte, fie în timpul recoltării, crescând rezerva de semințe de buruieni din sol.

9. Distrugerea focarelor de îmburuienare. Se au în vedere marginile de drumuri, de căi ferate, de diguri, de canale, terenuri nelucrate pe care cresc multe buruieni ale căror semințe pot ajunge pe suprafețele cultivate. Aceste suprafețe trebuie cosite înainte de a forma semințe.

10. Limitarea răspândirii buruienilor care poate avea loc cu ajutorul vântului, cu ajutorul animalelor, al utilajelor agricole și, nu în ultimul rând omul, prin activitățile sale.

imburuienare_b 


FERMENTAREA GUNOIULUI DE GRAJD


S-a constatat că nu întreaga cantitate de semințe trecute prin stomacul animalelor își pierd germinația. Își mențin capacitatea germinativă 24% din cele trecute prin stomacul porcilor, 23% de la bovine și 11% de la ovine. Este necesar ca pregătirea gunoiului de grajd folosit la fertilizare să se realizeze printr-un proces de fermentare care să depășească temperatura de 60oC.

Foarte importantă este organizarea serviciului de carantină la graniţe, pentru buruienile periculoase care pot ajunge din alte zone, dar și în interiorul statului, prin limitarea răspândirii unor buruieni problemă existente în anumite zone din țară!

 

 

un articol de

VASILE POPESCU

Vizualizat: 667 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?