Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

10 criterii pentru o fertilizare corectă

Publicat: 27 septembrie 2020 - 09:04
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Putem răspunde cerinţei europene de a reduce necesarul de îngrăşăminte chimice doar dacă ţinem cont de anumite norme în stabilirea dozelor acestora. Iată câteva criterii?

În alcătuirea unui sistem de fertilizare se au în vedere însuşirile fizice, chimice şi biologice ale fiecărei parcele, condiţiile climatice din perioada de vegetaţie şi favorabilitatea lor, particularităţile tehnologice ale culturilor din asolament şi caracteristicile agrochimice ale îngrăşămintelor folosite.

fertilizare corecta 2_b

REGULI PENTRU STABILIREA CA LA CARTE A DOZELOR DE ÎNGRĂȘĂMINTE:

1. Fertilitatea naturală a solului pe baza cartărilor agrochimice
Se consideră fertilitate scăzută: N sub 0,100%; P2O5 - 0,100-0,150%, K2O - 0,51-0,80%.
Se consideră fertilitate normală: N - 0,170%; P2O5 - 0,2500 - 0,300; K2O - 0,121-0,160
2. Consumul specific al plantelor din asolament şi nivelul producţiei planificate.
De exemplu, pentru o cultură de grâu (boabe şi producţie secundară) se consumă: 25-35 kg N, 12-18 kg P2O5 şi 25-30 kg K2O
Se are în vedere că în anul de aplicare se utilizează 43% din azot, 16% fosfor şi 30% potasiu.
3. Soiul (hibridul) cultivat - capacitatea lui de valorificare a îngrăşămintelor.
4. Reacţia solului (pH) pentru a se aplica îngrăşăminte cu reacţia acidă pe solurile alcaline [(NH4)2SO4)], cu reacţie alcalină pe solurile acide (nitrocalcar) şi (NH4)2NO3) pe solurile neutre.
5. Fertilizarea aplicată plantelor premergătoare.
6. Sistemul de cultură (irigat, neirigat), ştiind că în condiţii de irigare se aplică doze mai mari, pentru producţii superioare.
7. Cantitatea de precipitaţii din anul anterior şi din perioada toamnă-iarnă, pentru a cunoaşte rezerva de apă a solului în funcţie de care doza de azot creşte cu 3 kg pentru fiecare 10 mm acumulaţi în plus şi scade cu 4-5 kg pentru fiecare 10 mm în minus. Dacă umiditatea a ajuns la 60 cm adâncime, se scade 50% din doză şi se aplică doza întreagă, dacă a ajuns la 120 cm.
8. Textura solului, având în vedere că pe solul uşor coeficientul de utilizare a azotului este de 30-35%, iar pe cel greu este de 40-50%.
9. Starea de vegetaţie a culturilor în primăvară (densitate, înfrăţire): se adaugă 15-20 kg N/ha la densitate redusă şi înfrăţire slabă; se scad 15-20 kg N/ha, când densitatea şi înfrăţirea sunt bune.
10. Se folosesc îngrăşăminte cu eliberare controlată pentru asigurarea necesarului de azot pe tot parcursul perioadei de vegetaţie, care conţin inhibitori ai nitrificării şi care asigură eliberarea azotului în 100-120 zile, faţă de 7-10 zile, precum şi îngrăşăminte granulate prevăzute cu peliculă de ulei care asigură eliberarea treptată a azotului.

Prin aceasta se poate reduce necesarul de îngrăşăminte la o treime sau la jumătate.
Click AICI şi vezi cum poţi evita câteva greşeli majore de fertilizare!

fertilizare corecta 1 canva_b

SOLUŢII LA ÎNDEMÂNĂ

Dacă se folosesc culturile leguminoase, ce îmbogăţesc solul în azot, şi se practică inocularea solului cu micorize, se poate realiza prevederea Comisiei Europene de a reduce necesarul de îngrăşăminte chimice cu 20%.
Nu vor lipsi îngrăşămintele foliare cu macro şi microelemente, cu biostimulatori şi cu aminoacizi, care cresc valorificarea îngrăşămintelor cu azot cu 6-18% şi pe cele cu fosfor cu 6-9%. Se ştie că îngrăşămintele foliare reprezintă doar 3-5% din totalul elementelor nutritive consumate, dar asigură sporuri de producţie de 20-35%.

un articol de
VASILE POPESCU

Vizualizat: 1102 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?