Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

10 condiţii pentru un pat germinativ de calitate

Publicat: 23 martie 2022 - 12:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Calitatea semănatului este condiţionată de calitatea pregătirii patului germinativ şi împreună definesc nivelul şi calitatea recoltelor.

Patul germinativ reprezintă stratul de la suprafaţa solului, gros cât adâncimea de semănat, pregătit prin lucrările solului în vederea creării condiţiilor optime pentru germinarea seminţelor, răsărirea şi creşterea plantelor.

 

Măsurile necesare pentru a realiza aceste condiţii se referă la:


1. Terenul destinat însămânţărilor de primăvară să fie afânat, mărunţit şi nivelat din toamnă pentru a se zvânta uniform şi mai devreme cu 7-10 zile.

2. La desprimăvărare, în astfel de teren, culturile din urgenţa I se pot însămânţa în epoca optimă.

3. Dacă terenul nu s-a bătătorit peste iarnă şi se menţine afânat la suprafaţă se poate intra direct la semănat, deoarece brăzdarele semănătorilor pot pătrunde uşor până la 2-3 cm adâncime cât pretind seminţele mici (lucerna, muştarul, rapiţa).

4. Dacă terenul este bătătorit la suprafaţă şi cu o crustă subţire sau au început să apară buruieni, se trece cu o grapă cu colţi sau cu sapa rotativă şi apoi se însămânţează.

5. Pentru însămânţarea seminţelor mai mari (mazăre, sfeclă de zahăr) care necesită adâncimi diferite de însămânţare, pregătirea patului germinativ se va efectua printr-o singură trecere cu combinatorul, bine pregătit şi corect reglat, care să lucreze numai până la adâncimea de semănat.

6. Este indicat ca pregătirea patului germinativ să efectueze în ziua sau cel mult, în preziua semănatului pentru a fi distruse toate buruienile existente iar plantele să răsară înaintea buruienilor.

7. Pentru culturile însămânţate mai târziu (floarea soarelui, porumb, soia), dacă nu au apărut buruieni, nu este necesar să se intervină asupra solului decât în ziua semănatului. Solurile bine structurate formează un mulci natural la suprafaţă care împiedică evaporarea apei. Dacă până atunci apar buruieni sau se formează crustă, se trece cu sapa rotativă iar în ziua semănatului se lucrează cu combinatorul până la adâncimea de încorporare a seminţei.

8. Patul “tare” pe care se aşează sămânţa trebuie să fie aşezat, cu densitatea aparentă de 1,2-1,3 g/cm3, cu capilarele nederanjate prin care ajunge apa la nivelul seminţei iar deasupra, stratul de sol să fie afânat.

9. În cazul când terenul se menţine afânat până la semănatul din epoca a II-a, este indicat ca adâncimea de pregărire a patului germinativ să fie redusă cu 1 cm pentru ca brăzdarele semănătorii, sub propria greutate, să pătrundă 1 cm în patul tare în care să plaseze sămânţa.

10. Pregătirea corectă a patului germinativ asigură:

germinarea şi răsărirea uniformă a plantelor;

realizarea densităţii cu plante viguroase, fără goluri;

creşterea şi dezvoltarea uniformă, cu toleranţă la boli şi dăunători;

acoperirea rapidă a terenului şi înăbuşirea buruienilor.

pregatire pat germinativ_b 

DE CE SĂ NU FOLOSIM GRAPA?


Analizele privind pierderea de apă din sol la pregătirea patului germinativ au arătat că:

atunci când s-a lucrat cu grapa cu colţi sau sapa rotativă s-au înregistrat pierderi de 2,5-3%;

când s-a lucrat cu combinatorul, pierderile au fost de 6,2%;

când s-a folosit grapa cu discuri au fost pierderi de 12,8-29%.

De aceea grapa cu discuri NU trebuie folosită la lucrările de primăvară şi în niciun caz la pregătirea patului germinativ.

Marii agronomi au experimat foarte plastic definiţia patului germinativ: “Sămânţa să fie aşezată pe un pat tare şi acoperită cu o plapumă moale”.

Lucrările solului şi pregătirea patului germinativ influenţează direct calitatea semănatului şi o răsărire uniformă, cu plante viguroase.

 

 

un articol de

VASILE POPESCU

Vizualizat: 3857 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?