BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

10 beneficii ale fertilizării foliare

Publicat: 02 mai 2021 - 23:31
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Îngrăşămintele foliare nu înlocuiesc fertilizarea de bază a culturilor, dar ele sporesc eficienţa celorlalte soluţii de nutriţie a plantelor. Iată ce efecte pot avea asupra randamentului de producţie.

Îngrăşămintele foliare sunt substanţe de nutriţie aplicate pe frunze sub formă lichidă, uşor de asimilat de către plante. Ele au efecte complexe produse în procesul metabolic de către ionii şi moleculele asimilate prin frunze.

 1. Au efect rapid şi grad înalt de asimilare. Pentru creşterea vitezei de pătrundere în frunze, în compoziţia îngrăşămintelor foliare se adaugă un agent de gonflare şi o substanţă tensioactivă care măreşte suprafaţa de contact cu frunza, astfel se asigură un efect rapid în creşterea şi dezvoltarea plantelor.
 2. Îmbunătăţesc nutriţia plantelor pe solurile sărace, în cazul cărora se aplică un îngrăşământ foliar cu conţinut complex, precum Nutriplant Gold.
 3. Elementele nutritive ajung rapid şi direct în zonele necesare. Îngrăşământul foliar Terra Sorb, de exemplu, conţine aminoacizi care stimulează creşterea concentraţiei sucului celular şi a sistemului radicular, influenţând favorabil zonele de creştere (meristemele) ale plantelor.
 4. Intensifică asimilarea nutrienţilor absorbiţi prin rădăcini. S-a determinat că prin aplicarea îngrăşămintelor foliare creşte coeficientul de valorificare a îngrăşămintelor aplicate pe sol: la azot cu 6-18%, iar la fosfor cu 6-9%.
 5. Se realizează o valorificare maximă, faţă de unele blocaje, ale îngrăşămintelor aplicate pe sol. De exemplu, foliarul RomAgrobiofertil NP, un îngrăşământ biologic pe bază de culturi bacteriene precum:
  • Azospirillum hipoferum, care metabolizează celuloza, lignina şi fixează azotul.
  • Bacillus megaterium, care transformă fosfaţii insolubili în fosfaţi solubili utili plantelor.
  • Fertilizarea Ecofol cu Phos Active previne blocarea fosforului.
 6. Scade necesarul de îngrăşăminte chimice. Îngrăşămintele foliare sporesc asimilarea de către plante a substanţelor chimice aplicate pe sol, reducând necesarul de fertilizanţi cu 20-25% şi, totodată, cheltuielile şi poluarea. BactoFil 10 - acţionează asupra resturilor vegetale pe care le transformă în substanţe nutritive - reduce doza de azot cu 30-35%.
 7. Corectează rapid carenţele de nutriţie. De exemplu, primăvara, la porumb se constată carenţa de zinc. Prin aplicarea Lebosol-Nutrifos (450 g/l P2O5 şi 105 g/l Zn) în scurt timp zincul ajunge în frunze corectând carenţa.
 8. Sporeşte calitatea recoltei. Prin aplicarea Azo Speed la grâu, creşte conţinutul bobului în proteină, în gluten şi masa hectolitrică, făcându-l foarte bun pentru panificaţie.
 9. Se pot aplica simultan cu pesticidele. Pentru a reduce cheltuielile şi pentru a evita compactarea solului, îngrăşămintele foliare sunt compatibile şi se pot aplica odată cu pesticidele.
 10. Aplicate corect, când plantele au nevoie, sporesc producţia. Deşi prin îngrăşămintele foliare se asimilează doar 3-5% din totalul nutrienţilor, ele aduc sporuri de producţie de 20-35% şi chiar mai mult. De exemplu, cu Omex Bio 20, care conţine NPK şi alge marine, s-au obţinut la grâu sporuri de 1200-1300 kg/ha.


un articol de
VASILE POPESCU

Vizualizat: 1006 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?