Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

10 avantaje ale unui sol bogat în humus

Publicat: 14 octombrie 2021 - 19:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru a fi fertil şi maxim productiv, solul are nevoie de mult humus. Am identificat zece beneficii ale unui teren bogat în humus, aşa-numitul aur negru al pământului. Cum îl menţinem şi cum îi putem spori conţinutul an de an?

Humusul este depozitul trofic şi energetic al fertilităţii solului. El este materia organică integral transformată sau aflată în diferite stadii de transformare şi care are drept componenţi acizii humici. Plantele nu se hrănesc cu humus, dar el constituie materia primă care, sub acţiunea microorganismelor, este descompusă rezultând substanţe nutritive pentru plante. Materia organică descompusă în condiţii aerobe duce la formarea humusului şi a nutrienţilor. Din humusul nou format, 2/3 se mineralizează, iar 1/3 intră în rezerva solului. Humusul conţine 93% materie organică şi 7% materiale minerale (nisip, argilă). Prin descompunerea humusului, se eliberează sărurile minerale şi azotul organic sub formă de NH3 care prin procesul de nitrificare formează nitraţi. Coeficientul de mineralizare anuală a humusului este de 2,6-3% pe solul nisipos, 1,8- 2,5% pe luto-argilos şi 0,8 - 1,3% pe cel argilos.

Menţinerea bilanţului humusului în sol necesită aplicarea anuală a 10 tone de materie organică la hectar. Din resturile vegetale se asigură 4-5 t/ha, iar restul trebuie adăugat prin gunoi de grajd, compost, îngrăşăminte verzi etc. Solul care conţine 2-3% humus este considerat sărac, iar la 5-7,5% este sol bogat.

humus 01_b 

 

Principalele avantaje al solului bogat în humus sunt:


1. Humusul e sursă importantă de elemente nutritive pentru plante. Elementele componente ale humusului sunt: C=40-68%, O=31-48%, H =3-6%, N=2-8%, adică asemănător cu compoziţia plantelor. Principalele elemnete nutritive pentru plante sunt azotul, care în humus reprezintă peste 90%, şi fosforul - cu 35-65%. Prin mineralizarea humusului, azotul şi fosforul sunt puse la dispoziţia plantelor.

Se apreciază că prin creşterea conţinutului în humus cu un punct procentual, se asigură sporuri de producţie de o tonă/ha la cereale. Anual se mineralizează 0,5-0,8 t/ha humus şi rezultă 90 kg de azot/ha.

2. Este ameliorator al stării structurale a solului. Humusul împreună cu argila din sol formează complexul coloidal argilo-humic care constituie bilanţul de unire a particulelor elementare de sol (praf şi nisip) în agregate stucturale. Când humusul este saturat cu Ca, asigură agregatele cu cea mai mare stabilitate hidrică. Solul cu agregate structurale stabile asigură condiţii optime pentru creşterea şi dezvoltarea plantelor.

3. Măreşte capacitatea de înmagazinare şi conservare a apei în sol. Prezenţa humusului în sol determină o bună structură care, la rândul ei, asigură un grad de afânare şi permeabilitate optime pentru înmagazinarea şi conservarea apei în sol. De menţionat că humusul are capacitatea de a înmagazina de 4-6 ori mai multă apă, putând întârzia cu 2 săptămâni efectele secetei.

4. Asigură un regim aerohidric, termic şi de nutriţie optime pentru plante. Solul cu structură glomerulară stabilă are porozitatea totală 48-60%, din care porozitatea capilară - 30-36%, iar porozitatea necapilară (de aeraţie) - 18-24%. Un astfel de sol are un regim de aer, de apă şi de căldură optime pentru plante şi pentru microorganismele din sol.

Despre celelalte avantaje al solului bogat în humus citiţi în Revista FERMA, ediţia 1-14 octombrie 2021!

“FABRICA” DE HUMUS A SOLULUI

Ştim cu toţii că terenurile populate cu râme sunt fertile, însă puţini dintre noi cunosc faptul că ele pot trece prin corpul lor, prin aparatul lor digestiv, între 40-50 şi 300-400 tone de sol/ha, în funcţie de condiţiile existente şi, în primul rând, de asigurarea cu materie organică.

Click AICI şi află care e densitatea optimă de râme la metru pătrat!

Dintr-o tonă de resturi vegetale se acumulează în sol circa 200 kg de humus

Solul care conţine 2-3% humus este considerat sărac, iar la 5-7,5% este sol bogat

 

 

un articol de

Vasile Popescu

Vizualizat: 1435 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?