Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

10 avantaje ale lucrării de scarificare

Publicat: 27 ianuarie 2023 - 17:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe solurile grele, reci, cu conținut ridicat de argilă și expuse fenomenului de tasare - compactare este necesar, ca la anumite intervale de timp (3-5 ani), să se efectueze lucrarea de scarificare.

Scarificarea se execută atunci când solul este uscat pentru ca organele active ale scarificatorului să producă fisuri, crăpături, să fragmenteze masa solului în scopul creșterii porozității, a gradului de afânare și de permeabilitate.
Organele active pot pătrunde în sol până la 60-70 cm adâncime. Pe acestea se pot monta aripioare care efectuează tăierea solului în plan orizontal, fără întoarcerea brazdei.

avantaje scarificare_b 

AVANTAJELE SCARIFICĂRII


1. Execută afânarea solului pe verticală, fără inversarea straturilor, spre deosebire de arătură care, prin întoarcerea brazdei, desprinde stratul de sol de suportul său natural, solul devenind un corp artificial.
2. Realizează spargerea hardpanului și a straturilor impermeabile situate mai adânc, asigurând o infiltrare și înmagazinare ușoară a apei în sol. Apa din precipitații nu se scurge la suprafața solului provocând eroziune ci se acumulează în sol.
3. Se stimulează aerisirea și încălzirea solului, se intensifică activitatea biologică din sol. În acest fel, procesele de humificare/mineralizare se mențin în echilibru furnizând treptat necesarul de elemente nutritive pentru plante.
4. Se reduc eroziunea și pierderile de sol. Gradul de afânare realizat prin scarificare asigură ca apa provenită din precipitații să nu se scurgă la suprafața solului, provocând pierderi de sol prin eroziune.
5. Afânarea realizată prin scarificare asigură creșterea nestingherită a rădăcinilor. Aerul pătrunde mai ușor la nivelul rădăcinilor și prin procesele de oxidare se asigură energia necesară creșterii rădăcinilor.
6. Asigură conservarea materiei organice în sol și reducerea emisiilor de CO2. Procesul de descompunere a materiei organice are loc treptat cu formarea de humus și nutrienți, fără a se forța acest proces prin intensificarea descompunerii și mineralizării materiei organice cu emisii de CO2.
7. Porozitatea optimă a solului realizată prin scarificare face ca procesul de humificare/mineralizare să se mențină în echilibru cu eliberarea de elemente nutritive pe tot parcursul vegetației plantelor și fără exces de nutrienți care pot fi levigați.
8. Lucrarea de scarificare are o productivitate mai mare, se efectuează mai ușor decât arătura, imobilizând mai puțin tractoarele pentru această lucrare.
9. Consumul de motorină este mai redus și, prin aceasta, se diminuează cheltuielile generale concomitent cu reducerea poluării.
10. Activitatea și costul întreținerii utilajelor folosite la scarificare sunt mai reduse. Toate acestea se reflectă în cheltuieli mai mici pentru obținerea recoltelor, cu menținerea și sporirea fertilității solului și fără poluare.


SFATURI UTILE LA SCARIFICARE


Afânarea adâncă a solului este o măsură tehnică foarte bună pentru mărirea capacității de producție și are ca efecte eliminarea unor substanțe chimice în exces, stimularea și îmbunătățirea activității  biologice.
Vezi câteva recomandări tehnologice la efectuarea lucrării de scarificare!

un articol de
VASILE POPESCU

Vizualizat: 2118 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?