Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna septembrie

Publicat: 04 septembrie 2018 - 23:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice: sub aspect termic, în luna septembrie va predomina o vreme în general normală în cea mai mare parte a zonelor de cultură, exceptând sudul, sud-estul şi, local, vestul ţării, unde regimul termic mediu diurn al aerului va fi mai ridicat în raport cu mediile climatologice.

 

Se prognozează cantităţi de apă deficitare în sudul, sud-estul şi estul ţării, iar în restul regiunilor agricole, precipitaţiile vor putea fi apropiate de mediile multianuale lunare.
Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Livada_b

Starea solului
În stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole. Seceta pedologică moderată şi, local, puternică se va semnala îndeosebi în sud-estul şi sudul ţării.

Caracteristici fenologice
Ritmurile de coacere şi de maturare la speciile prăşitoare şi pomi-viticole vor evolua în general normal în aproape toate regiunile agricole, exceptând zonele depresionare nordice şi centrale, unde izolat acestea vor putea fi încetinite temporar. De asemenea, la culturile de toamnă (rapiţă şi orz) semănate în epoca optimă pe suprafeţe restrânse, condiţiile agrometeorologice vor favoriza desfăşurarea fazelor incipiente de vegetaţie, respectiv germinare, răsărire şi, local, apariţia primelor frunze, în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
La floarea-soarelui aflată predominant la maturitatea deplină se vor continua şi chiar finaliza lucrările de recoltare, în cea mai mare parte a teritoriului.
Hibrizii semitardivi şi tardivi de porumb vor parcurge maturitatea ceară şi deplină pe majoritatea suprafeţelor agricole ale ţării, continuându-se totodată recoltarea.
În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr se va afla la îngroşarea axei hipocotile, acumularea zahărului în rădăcină şi, local, maturitatea tehnologică.
Cultura de cartof va înregistra maturitatea deplină la nivelul întregii ţări, finalizându-se totodată lucrările de recoltare.
Speciile pomi-viticole îşi vor continua fazele de coacere şi de maturare a rodului/lemnului, în majoritatea plantaţiilor desfăşurându-se recoltarea.
Rapiţa şi orzul de toamnă înfiinţate în perioada optimă vor parcurge etapele de germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze, suprafeţele însămânţate extinzându-se în aproape toată ţara.
În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole specifice campaniei de toamnă (recoltare, transport şi depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat etc.) se vor efectua în condiţii relativ bune.

Recomandări de specialitate:
• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
• Continuarea lucrărilor de arat în stratul de sol 0-20 cm/ogor;
• Pregătirea terenurilor în vederea însămânţărilor de toamnă în epoca optimă (15 septembrie - 20 octombrie), îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
• Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole şi a fructelor de sezon.


ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Rodica TUDOR, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA, Anda BARBU, Alexandru VOEVOZEANU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

Un articol publicat în revista Ferma nr. 14/219 (ediţia 15-31 august 2018)

Vizualizat: 783 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?