Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna septembrie

Publicat: 19 august 2015 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Luna septembrie se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obișnuit în sud-estul, sudul și vestul țării, iar în restul zonelor agricole, regimul termic al aerului va fi apropiat de mediile climatologice.

Click pe poza pentru galerie!

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale sub formă de aversă, însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Cantitățile de apă prognozate vor fi deficitare în aproape toate regiunile, exceptând centrul și nordul țării, unde acestea pot fi apropiate de normal.

Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

 

Starea solului

La sfârșitul lunii septembrie, în stratul de sol 0-20 cm (ogor), conținutul de umiditate va înregistra valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. Local, în nordul Transilvaniei, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare.

 

Caracteristici fenologice

Pe arealele agricole unde se mențin deficite de apă în sol, atât pregătirea patului germinativ în vederea efectuării lucrărilor de semănat, cât și ritmurile de creștere și de dezvoltare ale speciilor de toamnă (rapiță și orz) înființate pe suprafețe restrânse se vor desfășura cu dificultate, în special în sudul, sud-estul și vestul țării. Totodată, regimul hidro-termic din aer și sol va permite desfășurarea, în general, normală a proceselor de maturare și de coacere la culturile de câmp și pomi-viticole, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, din zonele nordice și centrale.

La floarea-soarelui se vor continua lucrările de recoltare, în majoritatea regiunilor agricole, iar în jumătatea de sud a țării va fi posibilă finalizarea acestora.

În funcție de data semănatului, hibrizii tardivi și semitardivi de porumb vor parcurge maturitatea deplină, la nivelul întregului teritoriu agricol, iar la cei timpurii se vor efectua lucrările de recoltare.

Sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură își va continua îngroșarea axei hipocotile și acumularea zahărului în rădăcină, iar local, va fi posibilă declanșarea maturității tehnologice.

Cultura de cartof se va afla în fazele de maturitate tehnologică și de recoltare, la nivelul întregii țări.

La pomii fructiferi se vor continua fazele de coacere a rodului și a lemnului, precum și recoltarea fructelor la soiurile ajunse la maturitatea deplină.

În toate podgoriile, la vița de vie vor predomina procesele de acumulare a zaharurilor în boabe și de coacere a acestora, totodată continuându-se lucrările de recoltare, atât la strugurii de masă, cât și la cei destinați vinificației.

Local, rapița înființată în epoca optimă va parcurge fazele incipiente de vegetație (germinare-răsărire), continuându-se lucrările de semănat.

În zilele fără precipitații, lucrările agricole specifice (recoltare, transport și depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat etc.) se vor putea desfășura în condiții bune.

 

Recomandări de specialitate:

• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;

• Pregătirea patului germinativ și însămânțarea speciilor de toamnă (rapiță, orz și grâu) în epoca optimă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul arabil;

• Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport și depozitare a produselor agricole de sezon.

 


ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE

Director executiv:

Dr. Elena MATEESCU

Șef Laborator Agrometeorologie:

Daniel ALEXANDRU

Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Oana Alexandra OPREA, Rodica TUDOR

Tel.: 021 3163116 

E-mail: relatii@meteoromania.ro

Web: www.meteoromania.ro

Vizualizat: 496 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii Brinkman - Let’s improve together
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?