În luna octombrie va predomina un regim termic al aerului în general normal pe aproape întreg teritoriul agricol, exceptând sud-estul și, local, sudul și vestul țării, unde temperaturile medii lunare vor fi mai ridicate în raport cu mediile multianuale.
Sub aspect pluviometric, precipitațiile prognozate se vor situa în limite apropiate de normele climatologice în cea mai mare parte a țării, iar în zonele centrale, nordice și vestice, cantitățile de apă vor fi excedentare.
Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
Starea solului
Conținutul de apă pe adâncimea de sol 0-20 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole. În sudul, sud-estul și estul țării se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică și, izolat, chiar extremă.
Caracteristici fenologice
În condițiile agrometeorologice menționate, ritmurile de creștere și de dezvoltare ale culturilor de toamnă vor evolua în general normal, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Totodată, regimul hidro-termic al solului va permite efectuarea însămânțărilor la orzul și grâul de toamnă, precum și desfășurarea primelor faze de vegetație (germinare - răsărire - înfrunzire), în special pe suprafețele agricole unde aprovizionarea cu apă a solului în stratul arabil va fi satisfăcătoare. În semănăturile efectuate tardiv și pe terenurile afectate de seceta pedologică, uniformitatea și vigurozitatea culturilor se va prezenta medie și slabă, iar densitatea plantelor va fi redusă.
Sub aspect fenologic, orzul și grâul de toamnă semănate în perioada optimă vor înregistra primele faze de vegetație, respectiv germinare, răsărire și apariția primelor frunze.
Cultura de rapiță înființată în epoca optimă se va afla predominant la germinare-răsărire, precum și la începutul înfrunzirii, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
La porumbul aflat la maturitatea deplină se vor continua și chiar finaliza lucrările de recoltare, în aproape toată țara.
În zonele centrale, estice și vestice, la sfecla de zahăr se va finaliza îngroșarea axei hipocotile, continuându-se totodată maturitatea tehnologică și recoltarea.
În majoritatea plantațiilor, pomii fructiferi și vița de vie vor parcurge maturarea lemnului, îngălbenirea și căderea frunzelor și recoltarea la soiurile tardive.
Condițiile agrometeorologice vor fi, per ansamblu, favorabile desfășurării lucrărilor agricole de sezon (recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături de toamnă, pregătirea patului germinativ, semănat etc.), cu excepția zilelor cu precipitații.
Recomandări de specialitate
• Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport și depozitare a produselor de sezon;
• Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
• Efectuarea arăturilor de toamnă pe suprafețele cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul 0-20 cm;
• Urgentarea pregătirii patului germinativ și continuarea semănatului la culturile de toamnă în epoca optimă;
• Lucrări de întreținere în vii și livezi.
ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director executiv:
Dr. Elena MATEESCU
Șef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Oana Alexandra OPREA, Maria RADU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro