Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna octombrie

Publicat: 16 septembrie 2015 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În luna octombrie va predomina un regim termic al aerului în general normal pe aproape întreg teritoriul agricol, exceptând sud-estul și, local, sudul și vestul țării, unde temperaturile medii lunare vor fi mai ridicate în raport cu mediile multianuale.

Click pe poza pentru galerie!

Sub aspect pluviometric, precipitațiile prognozate se vor situa în limite apropiate de normele climatologice în cea mai mare parte a țării, iar în zonele centrale, nordice și vestice, cantitățile de apă vor fi excedentare.

Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

 

Starea solului

Conținutul de apă pe adâncimea de sol 0-20 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole. În sudul, sud-estul și estul țării se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică și, izolat, chiar extremă.

 

Caracteristici fenologice

În condițiile agrometeorologice menționate, ritmurile de creștere și de dezvoltare ale culturilor de toamnă vor evolua în general normal, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Totodată, regimul hidro-termic al solului va permite efectuarea însămânțărilor la orzul și grâul de toamnă, precum și desfășurarea primelor faze de vegetație (germinare - răsărire - înfrunzire), în special pe suprafețele agricole unde aprovizionarea cu apă a solului în stratul arabil va fi satisfăcătoare. În semănăturile efectuate tardiv și pe terenurile afectate de seceta pedologică, uniformitatea și vigurozitatea culturilor se va prezenta medie și slabă, iar densitatea plantelor va fi redusă.

Sub aspect fenologic, orzul și grâul de toamnă semănate în perioada optimă vor înregistra primele faze de vegetație, respectiv germinare, răsărire și apariția primelor frunze. 

Cultura de rapiță înființată în epoca optimă se va afla predominant la germinare-răsărire, precum și la începutul înfrunzirii, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

La porumbul aflat la maturitatea deplină se vor continua și chiar finaliza lucrările de recoltare, în aproape toată țara.

În zonele centrale, estice și vestice, la sfecla de zahăr se va finaliza îngroșarea axei hipocotile, continuându-se totodată maturitatea tehnologică și recoltarea.

În majoritatea plantațiilor, pomii fructiferi și vița de vie vor parcurge maturarea lemnului, îngălbenirea și căderea frunzelor și recoltarea la soiurile tardive.

Condițiile agrometeorologice vor fi, per ansamblu, favorabile desfășurării lucrărilor agricole de sezon (recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături de toamnă, pregătirea patului germinativ, semănat etc.), cu excepția zilelor cu precipitații.

 

Recomandări de specialitate

• Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport și depozitare a produselor de sezon;

• Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;

• Efectuarea arăturilor de toamnă pe suprafețele cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul 0-20 cm;

• Urgentarea pregătirii patului germinativ și continuarea semănatului la culturile de toamnă în epoca optimă;

• Lucrări de întreținere în vii și livezi.

 

ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE

Director executiv:

Dr. Elena MATEESCU

Șef Laborator Agrometeorologie:

Daniel ALEXANDRU

Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Oana Alexandra OPREA, Maria RADU

Tel.: 021 3163116 

E-mail: relatii@meteoromania.ro

Web: www.meteoromania.ro

Vizualizat: 569 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?