Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna martie

Publicat: 25 februarie 2019 - 11:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice: În luna martie va predomina un regim termic al aerului în general normal, în cea mai mare parte a regiunilor agricole, iar în zonele sudice şi sud-estice, valorile termice din aer vor fi uşor mai ridicate în raport cu mediile multianuale.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin precipitaţii predominant sub formă de ploi locale pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă, ninsoare), îndeosebi în zonele centrale şi nordice. De asemenea, cantităţile totale de precipitaţii vor avea în general un regim excedentar, cu o probabilitate mai mare în regiunile vestice.
Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

martief219_b

Starea solului
La data de 31 martie, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura de grâu de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor menţine local în sud-estul, estul, sudul şi în centrul ţării.

Caracteristici fenologice
Procesele fiziologice ale culturilor de câmp şi pomi-viticole vor evolua în general normal pe suprafeţele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, iar în depresiunile din centrul şi nordul ţării, ritmurile vegetative ale plantelor se vor desfăşura uşor mai lent. În general, starea de vegetaţie a speciilor de toamnă se va prezenta medie şi bună, respectiv medie şi slabă la cele întârziate din punct de vedere fenologic, precum şi pe terenurile unde se vor înregistra deficite de umiditate în sol.
Culturile de orz şi de grâu de toamnă înfiinţate în perioada optimă vor parcurge înfrăţirea, în cea mai mare parte a zonelor agricole, precum şi, izolat, începutul alungirii paiului, îndeosebi pe suprafeţele agricole din jumătatea de sud a ţării. În semănăturile efectuate tardiv se vor continua formarea frunzei a treia şi înfrăţirea.
În sudul, sud-estul şi estul ţării, rapiţa se va afla predominant la înfrunzire şi alungirea tulpinii, iar local va fi posibilă declanşarea apariţiei inflorescenţelor.
La pomii fructiferi se vor înregistra fazele de înmugurire şi dezmugurire în majoritatea plantaţiilor, mai avansate fiind speciile extratimpurii şi timpurii de sâmburoase (cais, corcoduş, piersic).
În aproape toate podgoriile, la viţa-de-vie predominantă va fi faza de „plâns”. Local, în plantaţiile din sudul şi sud-estul ţării va fi posibilă semnalarea înmuguririi.

Calendarul lucrărilor agricole:
• Pregătirea patului germinativ şi efectuarea însămânţărilor de primăvară din prima epocă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
• Verificarea vigurozităţii plantelor la culturile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă), precum şi a evoluţiei mugurilor de rod la pomii fructiferi şi viţa-de-vie;
• Aplicarea de îngrăşăminte minerale pe bază de azot şi de potasiu la speciile de câmp semănate în perioada optimă;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomicole şi viticole (tăieri, fertilizări, tratamente fito-sanitare).


ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Rodica TUDOR, Oana-Alexandra OPREA, Alexandru VOEVOZEANU, Anda BARBU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 3/230 (ediţia 15-28 februarie 2019)

Vizualizat: 497 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?