Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna martie

Publicat: 13 mai 2018 - 02:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice: pe parcursul lunii martie 2018 va predomina o vreme în general normală în cea mai mare parte a ţării, iar în zonele sudice şi sud-estice, regimul termic al aerului se va situa peste mediile multianuale lunare.

Sub aspect pluviometric, se întrevăd cantităţi de precipitaţii excedentare, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.
Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

martie_b

Starea solului
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, la data de 31 martie, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole. Deficite moderate de apă în sol se vor înregistra izolat în estul şi sud-estul teritoriului.

Caracteristici fenologice
În condiţiile agrometeorologice menţionate, la culturile de rapiţă, de orz şi la grâul de toamnă, procesele de creştere şi de dezvoltare se vor desfăşura per ansamblu normal, îndeosebi în zonele de câmpie din jumătatea de sud a ţării. Totodată, în depresiunile din Transilvania şi în nordul Moldovei, ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua uşor mai lent, iar în zilele cele mai reci, izolat, vor fi posibile stagnări temporare.
Orzul şi grâul de toamnă, în funcţie de data semănatului şi de agrotehnica aplicată, se vor afla în fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi de înfrăţire. Culturile înfiinţate în epoca optimă vor prezenta o stare de vegetaţie în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile înfiinţate tardiv.
Sub aspect fenologic, cultura de rapiţă îşi va continua dezvoltarea aparatului foliar, plantele prezentând o uniformitate şi vigurozitate, în general, bună şi medie.
Pomii fructiferi şi viţa de vie vor parcurge starea de repaus vegetativ, în aproape toată ţara. De asemenea, pe terenurile cu expoziţie sudică va fi posibilă declanşarea fazei de umflare a mugurilor de rod.
Per ansamblu, lucrările agricole de sezon (fertilizări, pregătirea patului germinativ, lucrări de întreţinere la pomii fructiferi şi la viţa de vie) se vor desfăşura în bune condiţii, exceptând zilele cu precipitaţii.

Calendarul lucrărilor agricole:
• Verificarea vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă), precum şi a mugurilor de rod la cele pomi-viticole;
• Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi (tăieri, fertilizări, tratamente fito-sanitare);
• Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară;
• Pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor de primăvară din prima urgenţă.

 


ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Rodica TUDOR, Oana-Alexandra OPREA, Laura DUSCA
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro


Un articol publicat în revista Ferma nr. 3/208 (ediţia 15-28 februarie 2018)

Vizualizat: 303 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?