Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna martie

Publicat: 16 februarie 2017 - 16:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice și hidrice: Pe parcursul lunii martie va predomina un regim termic al aerului în general normal în majoritatea regiunilor agricole, iar local în zonele nordice, centrale și vestice, vremea va fi ușor mai rece în raport cu mediile climatologice.

Din punct de vedere pluviometric, precipitațile prognozate vor fi excedentare în centrul și local în vestul țării, iar în celelalte regiuni, acestea vor fi apropiate de normalul perioadei.
Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Lalele

Starea solului
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor, pe profilul de sol 0-100 cm, la data de 31 martie, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole. Deficite moderate de apă în sol se vor înregistra în continuare, local, în centrul și în sudul Dobrogei.

Caracteristici fenologice
În condițiile agrometeorologice menționate, procesele fiziologice ale culturilor de câmp și ale speciilor pomi-viticole se vor desfășura în general normal, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Totodată, pe fondul regimului termic mai scăzut din aer și din sol, din nordul și centrul țării, ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua ușor mai lent.
Cerealierele de toamnă (orz și grâu), în uncție de data semănatului și de agrotehnica aplicată, vor parcurge fazele de răsărire, formarea frunzei a treia și înfrățire. În general, starea de vegetație a plantelor se va prezenta bună și medie, respectiv medie și slabă în semănăturile tardive.
Cultura de rapiță se va afla predominant în faza de înfrunzire la nivelul întregului teritoriu agricol, plantele prezentând, per ansamblu, uniformitate și o vigurozitate bună și medie.
La speciile timpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireș, vișin) se va înregistra faza de înmugurire, în aproape toate plantațiile.
În cea mai mare parte a podgoriilor, vița de vie își va continua starea de repaus vegetativ, iar în sudul țării se va putea semnala faza de „plâns”.
Ca urmare, lucrările agricole de sezon (fertilizări, pregătirea patului germinativ, efectuarea însămânțărilor la culturile de primăvară, lucrări de întreținere la pomii fructiferi și vița de vie) se vor efectua în condiții bune, exceptând zilele cu precipitații.

Recomandări de specialitate:
• Pregătirea patului germinativ și semănatul culturilor de primăvară din prima urgență (orzoaică, mazăre, borceag, lucernă);
• Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrășăminte minerale (azotat de amoniu, complexe - NPK);
• Lucrări de întreținere (fertilizări cu îngrășăminte organice, tăieri de rodire și tratamente fitosanitare) în plantațiile pomi-viticole;
• Efectuarea arăturilor în vederea însămânțărilor de primăvară.


ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director executiv:
Dr. Florinela GEORGESCU
Sef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Oana Alexandra OPREA, Rodica TUDOR, Andreea STOICA
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 3 (186) din 15-28 februarie 2017

Vizualizat: 569 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?