Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna martie

Publicat: 23 februarie 2016 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice și hidrice: luna martie se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, în sudul, estul și, local, în vestul țării, iar în restul regiunilor agricole, valorile termice ale aerului vor fi apropiate de mediile multianuale.

Click pe poza pentru galerie!

Se întrevăd cantități de precipitații, în general, peste normele climatologice, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării, acestea fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului. De asemenea, în zonele joase de luncă vor fi condiții de producere a ceții, izolat asociată cu burniță.

Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Starea solului: în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, la sfârșitul lunii martie, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor agricole. Deficite moderate de apă în sol se vor înregistra, local, în nordul și în vestul Moldovei.

 

Caracteristici fenologice

Regimul termic din aer și din sol mai ridicat decât în mod obișnuit va permite desfășurarea în general normală a proceselor de creștere și de dezvoltare la culturile de toamnă, îndeosebi pe suprafețele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Ritmuri mai lente de vegetație se vor semnala atât pe terenurile unde se mențin deficite de apă în sol, cât și în zonele depresionare și deluroase, acestea fiind chiar stagnate temporar, în special în zilele cele mai reci. Starea de vegetație a culturilor se va prezenta medie și bună în semănăturile efectuate în epoca optimă, respectiv medie și slabă la cele tardive, precum și pe arealele agricole afectate de seceta pedologică.

Orzul și grâul de toamnă se vor afla predominant în faza de înfrățire pe aproape întreg teritoriul agricol, mai avansate fiind culturile din jumătatea de sud a țării, aflate la începutul alungirii paiului. În semănăturile întârziate fenologic vor predomina răsărirea, apariția frunzei a treia și înfrățirea.

În sudul, sud-estul și estul țării, rapița va parcurge predominant faza de înfrunzire, iar local va fi posibilă declanșarea fazei de apariție a inflorescențelor, în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

La pomii fructiferi, atât la sâmburoase, cât și la semințoase, predominante vor fi fazele de înmugurire și dezmugurire, în cea mai mare parte a plantațiilor, iar izolat, pe terenurile cu expoziție sudică, la speciile extratimpurii și timpurii de sâmburoase (cais, corcoduș, piersic, vișin, cireș) s-ar putea înregistra înflorirea.

În majoritatea podgoriilor, la vița de vie se va semnala în continuare stadiul de repaus biologic, iar local, în jumătatea de sud a țării, se vor înregistra fazele de „plâns” și începutul înmuguririi.

Lucrările agricole în câmp (arături, pregătirea patului germinativ în vederea însămânțării culturilor de primăvară etc) vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitații. 

 

Recomandări de specialitate

• Efectuarea însămânțării culturilor de primăvară din prima urgență (orzoaică, ovăz, grâu, mazăre, borceag, lucernă);

• Pregătirea patului germinativ în vederea însămânțărilor de primăvară (sfecla de zahăr, porumb, floarea-soarelui, cartof) pe suprafețele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;

• Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrășăminte minerale și foliare;

• Efectuarea lucrărilor de întreținere (combaterea buruienilor și tratamente fito-sanitare) în culturile de câmp și pomi-viticole;

• Controlul semănăturilor de toamnă pentru determinarea vigurozității plantelor.

 

ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE

Director executiv:

Dr. Elena MATEESCU

Șef Laborator Agrometeorologie:

Daniel ALEXANDRU

Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Rodica TUDOR, Oana Alexandra OPREA, Maria RADU

Tel.: 021 3163116 

E-mail: relatii@meteoromania.ro

Web: www.meteoromania.ro

 

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.3(164) 15-29 februarie 2016

Vizualizat: 719 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?