Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna mai

Publicat: 09 aprilie 2018 - 14:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice: pe parcursul lunii mai va predomina o vreme în general normală în zonele sudice, sud-estice şi vestice, iar în restul ţării, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod obişnuit.

Precipitaţiile prognozate vor avea o tendinţă excedentară pe aproape întreg teritoriul agricol, exceptând sud-estul şi, local, sudul şi estul ţării, unde cantităţile de apă vor fi apropiate de mediile multianuale.

agro-meteo-maia218_b
La adâncimile de 5 şi 10 cm în sol, regimul termic mediu diurn se va încadra la valori optime desfăşurării proceselor de creştere şi de dezvoltare, atât la culturile de toamnă, cât şi în semănăturile de primăvară, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.
Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Starea solului
La sfârşitul lunii mai 2018, în cultura grâului de toamnă aflată în faze cu cerinţe maxime faţă de apă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Izolat, în sud-estul şi estul ţării, vor fi posibile deficite moderate de apă în sol.
În cultura de porumb, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, la nivelul întregii ţări.

Caracteristici fenologice
În aceste condiţii, în cea mai mare parte a regiunilor, procesele de creştere şi de dezvoltare ale culturilor agricole se vor desfăşura normal, iar în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării, ritmurile de vegetaţie vor fi accelerate ca urmare a regimului termic din aer şi din sol mai ridicat decât în mod obişnuit. Pe fondul unei bune aprovizionări cu apă a solului, temperaturile medii diurne ale aerului situate în limite apropiate de necesarul optim al cerealierelor de toamnă (orz şi grâu) vor menţine o stare de vegetaţie bună şi medie la culturile semănate în perioada optimă. În cele tardive, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă.
Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor parcurge fazele de alungire a tulpinii, „burduf”, înspicare şi înflorire, în majoritatea regiunilor, totodată fiind posibilă formarea şi umplerea bobului, local, în extremitatea de sud a Câmpiei Romane.
Rapiţa semănată pe unele suprafeţe din Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania şi Crişana îşi va continua dezvoltarea aparatului vegetativ, înflorirea, precum şi formarea silicvelor şi a boabelor în silicve.
Floarea-soarelui înfiinţată în epoca optimă va parcurge răsărirea şi dezvoltarea primei perechi de frunze, pe aproape întreg teritoriul, precum şi înfrunzirea, izolat, în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării.
La porumb se vor semnala germinarea, răsărirea şi formarea frunzei a 3-a, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, precum şi dezvoltarea aparatului foliar, îndeosebi în jumătatea de sud a ţării.
Sfecla de zahăr, în Transilvania, Moldova şi Crişana, se va afla la răsărire şi formarea rozetei de frunze, iar la cartof se vor înregistra fazele de încolţire şi de răsărire, formarea/creşterea lăstarilor şi tuberizarea la soiurile timpurii de consum.
La pomii fructiferi vor predomina creşterea lăstarilor/frunzelor în majoritatea plantaţiilor. La speciile de sâmburoase (cais, piersic, vişin) se vor continua creşterea fructelor şi coacerea în pârgă la soiurile timpurii de cireş, totodată fiind posibilă maturitatea de consum şi recoltarea, în special în sudul şi vestul ţării. La speciile de seminţoase (măr, păr, gutui) se va definitiva înflorirea, continuându-se legarea şi formarea rodului.
Viţa-de-vie va parcurge înfrunzirea şi apariţia inflorescenţelor în aproape toate podgoriile, totodată fiind posibilă declanşarea înfloririi la soiurile timpurii de masă din sudul şi centrul ţării.
În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole în câmp (tratamente fitosanitare, fertilizări, erbicidări, praşile etc.) vor fi întrerupte temporar.

Recomandări de specialitate:
• Efectuarea lucrărilor de combatere a bolilor şi a dăunătorilor în culturile de câmp;
• Combaterea buruienilor: erbicidări, praşile mecanice/manuale în culturile de primăvară;
• Aplicarea tratamentelor fitosanitare în vii şi livezi;
• Fertilizarea speciilor de câmp cu îngrăşăminte minerale şi foliare.


ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Oana-Alexandra OPREA, Rodica TUDOR, Dumitru ANGHEL, Alexandru VOEVOZEANU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/212 (ediţia 15-30 aprilie 2018)

 

Vizualizat: 266 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken a expus pentru prima dată în România semănătoarea Solitair DT!

Aceasta este de fapt o combinaţie de semănat şi oferă mai multe avantaje fermierilor. În partea din faţă a semănătorii se află o greblă de nivelare, care are rolul de a uniformiza suprafaţa înainte de a plasa sămânţa în pământ. Tăvălugul cu anvelope, montat opţional, asigură în plus o mărunţire a solului în faţa sistemului de discuri Heliodor, care are rolul de a pregăti patul germinativ pe adâncimea de 10-12 cm, sau mai puţin, dacă este cazul. Îngrăşământul este depus cu precizie între două rânduri de seminţe cu ajutorul brăzdarelor cu discuri duble, la adâncimea de aplicare dorită, pentru o pornire mai bună în vegetaţie. Apoi, rola de tăvălugire cu anvelope asigură o reconsolidare uşoară a segmentului de sol în care secţia de semănat va depune cu foarte mare precizie sămânţa. În final avem un set de greble cu dinţi, ce au rolul de a împiedica formarea crustei. Capacitatea buncărului porneşte de la 3.400 litri şi poate ajunge până la 5.100 litri, cu posibilitatea separării materialului (40:60). „În funcţie de varianta de echipare, avem opţiunea Single Shot sau Double Shot, ceea ce înseamnă că fermierii pot aplica chiar trei tipuri de sămânţă diferite sau sămânţă şi îngrăşământ”, ne-a explicat Marian Gheorghe, Manager de vânzări Lemken România.

Tractoare cu și fără cabină pentru specificul Transilvaniei de la NHR Agropartners! Dicor Land, pentru prima dată la AGRARIA! Sigma România, pentru al doilea an consecutiv la AGRARIA!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?