Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna mai

Publicat: 20 aprilie 2016 - 07:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice și hidrice: Luna mai 2016 se va caracteriza printr-o vreme, per ansamblu, normală sub aspect termic în cea mai mare parte a țării, iar în zonele nordice și centrale regimul termic al aerului ar putea înregistra valori sub mediile multianuale.

Click pe poza pentru galerie!

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm se va situa în limite favorabile parcurgerii fazelor de creștere și dezvoltare ale culturilor de primăvară semănate în epoca optimă, îndeosebi pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Sub aspect pluviometric, se prognozează cantități de apă apropiate de normele climatologice în regiunile sudice și, local, în cele estice, iar în restul țării precipitațiile vor putea fi excendentare. Totodată, instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversă în aproape toate regiunile agricole, fiind însoțite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, căderi de grindină.

Aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

 

Starea solului

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, la sfârșitul lunii mai 2016, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și local optime, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și local puternică) se vor înregistra pe suprafețe extinse din estul, sud-estul și, local, din sudul și vestul țării.

În cultura neirigată de porumb, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-50 cm se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime pe aproape întreg teritoriul, cu excepția unor suprafețe agricole din sud-estul, estul, sudul și local vestul țării, unde se va semnala seceta pedologică moderată și puternică.

 

Caracteristici fenologice

Per ansamblu, regimul hidro-temic favorabil, din aer și din sol, va imprima ritmuri normale de creștere și dezvoltare atât la culturile de câmp, cât și la speciile pomi-viticole pe aproape întreg teritoriul agricol al țarii, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz și grâu) se vor afla la alungirea paiului, ”burduf” și înspicare, iar local va fi posibilă declanșarea înfloririi, îndeosebi în semănăturile efectuate în epoca optimă.

Rapița va parcurge fazele de înflorire, precum și formarea silicvelor și a boabelor în silicve, în aproape toată țara.

În funcție de data semănatului și de precocitatea hibridului, la speciile prășitoare (floarea-soarelui și porumb) se va definitiva germinarea, continuându-se totodată răsărirea și dezvoltarea primei perechi de frunze adevărate, precum și, izolat, începutul înfrunzirii. Starea de vegetație a culturilor se va prezenta bună și medie, respectiv medie și slabă în semănăturile tardive și pe terenurile cu deficite moderate de umiditate în sol.

În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr se va semnala răsărirea și dezvoltarea primei perechi de frunze, iar la cartoful pentru consum, răsărirea și formarea/creșterea lăstarilor laterali.

Pomii fructiferi se vor afla în fazele de creștere a lăstarilor/frunzelor, de formare și creștere a rodului, în cea mai mare parte a plantațiilor, iar soiurile timpurii de cireș vor parcurge creșterea fructelor și izolat coacerea în „pârgă”.

În toate podgoriile, vița de vie își va continua creșterea frunzelor și a lăstarilor, precum și apariția inflorescențelor, iar la soiurile timpurii de masă se va înregistra înflorirea.

Lucrările agricole specifice (tratamente fito-sanitare în plantațiile pomi-viticole, fertilizări, erbicidări, prașile etc.) se vor putea efectua în bune condiții, exceptând zilele cu precipitații.

 

Recomandări de specialitate:

• Efectuarea lucrărilor agrotehnice de întreținere a culturilor de primăvară (prașile mecanice și manuale, erbicidări, tratamente cu insecto-fungicide);

• Fertilizarea speciilor de câmp cu îngrășăminte minerale și foliare;

• Aplicarea tratamentelor fito-sanitare în vii și livezi.ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE

Director executiv:

Dr. Elena MATEESCU

Șef Laborator Agrometeorologie:

Daniel ALEXANDRU

Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Rodica TUDOR, Oana Alexandra OPREA, Maria RADU

Tel.: 021 3163116 

E-mail: relatii@meteoromania.ro

Web: www.meteoromania.ro

 

Articol publicat in revista Ferma nr.7(168) 15 - 30 aprilie 2016

 

Vizualizat: 772 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!