Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna iunie

Publicat: 17 iulie 2018 - 22:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice: Luna iunie se va caracteriza printr-un regim termic al aerului per ansamblu normal, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

Sub aspect pluviometric, se prognozează cantităţi de apă apropiate de mediile climatologice, îndeosebi în nordul şi centrul ţării, iar, local, în restul regiunilor acestea vor avea o tendinţă spre deficit.
Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Cirese_b

Starea solului
La data de 30 iunie, rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare şi apropiate de optim, în cea mai mare parte a ţării. Local, în estul, vestul, sudul şi sud-estul ţării, conţinutul de apă al solului se va situa în limite scăzute, seceta pedologică fiind moderată.
În stratul de sol 0-100 cm, aprovizionarea cu apă în cultura de porumb se va situa în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim pe suprafeţe agricole extinse din Maramureş, Banat, Crişana, nordul Olteniei şi jumătatea de vest a Munteniei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor înregistra îndeosebi în sud-estul, estul şi, local, în centrul, vestul şi sudul teritoriului.

Caracteristici fenologice
În condiţiile agrometeorologice prognozate, ritmurile vegetative atât la speciile de câmp, cât şi la cele pomi-viticole vor evolua per ansamblu normal, îndeosebi pe terenurile agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. În general, starea de vegetaţie a culturilor agricole semănate în perioada optimă se va prezenta bună şi medie, iar în semănăturile tardive şi pe terenurile cu deficite de apă în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi slabă.
La orzul şi grâul de toamnă vor predomina fazele de înflorire, maturitatea în lapte şi ceară, pe aproape întreg teritoriul agricol, iar în sudul şi sud-estul ţării se va putea semnala maturitatea deplină, totodată declanşându-se recoltarea la orzul de toamnă. Cerealierele înfiinţate după data de 20 octombrie 2017 vor parcurge fazele de „burduf” şi de înspicare, înflorire şi maturitatea în lapte.
Cultura de rapiţă va înregistra formarea silicvelor şi a boabelor în silicve, precum şi maturitatea deplină, la nivelul întregii ţări. De asemenea, local, în jumătatea de sud a ţării va fi posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare.
Floarea-soarelui va parcurge înfrunzirea, formarea capitulului, precum şi, izolat, înflorirea, în cea mai mare parte a regiunilor.
În funcţie de data semănatului şi de agrotehnica aplicată, la porumb vor continua predominant fazele de formare a frunzei a treia şi de înfrunzire, iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii se va semnala apariţia paniculului.
Sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură se va afla la dezvoltarea aparatului vegetativ, alungirea şi începutul îngroşării axei hipocotile, iar cartoful va parcurge fazele de formare/creştere a lăstarilor laterali, tuberizare şi îmbobocire, în funcţie de gradul de precocitate a soiului.
În toate plantaţiile, pomii fructiferi (sâmburoase şi seminţoase) vor înregistra creşterea lăstarilor, frunzelor şi rodului, iar la sâmburoase (cireş, vişin, cais) va continua maturarea fructelor şi recoltarea eşalonată a acestora.
La viţa-de-vie se vor semnala fazele de înfrunzire şi de înflorire, precum şi formarea şi creşterea boabelor, în special la soiurile timpurii de masă.
În general, lucrările agricole de sezon (praşile manuale/mecanice, fertilizări, erbicidări, tratamente fitosanitare în vii şi livezi, recoltare, transport şi depozitare) se vor efectua în condiţii favorabile, în zilele fără precipitaţii.

Recomandări de specialitate:
• Aplicarea irigaţiilor pe terenurile cu deficit de umiditate în sol;
• Combaterea buruienilor (erbicidări, praşile manuale şi mecanice) la culturile prăşitoare;
• Administrarea de tratamente cu insecto-fungicide la speciile de câmp şi pomi-viticole;
• Fertilizarea cu îngrăşăminte minerale şi foliare la culturile de floarea-soarelui şi de porumb;
• Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la culturile de toamnă şi la pomii fructiferi.


ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Sef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Anda BARBU, Oana-Alexandra OPREA, Rodica TUDOR, Dumitru ANGHEL, Alexandru VOEVOZEANU
Tel.: 021 3163116


Un articol publicat în revista Ferma nr. 9/214 (ediţia 14-31 mai 2018)

 

Vizualizat: 714 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken a expus pentru prima dată în România semănătoarea Solitair DT!

Aceasta este de fapt o combinaţie de semănat şi oferă mai multe avantaje fermierilor. În partea din faţă a semănătorii se află o greblă de nivelare, care are rolul de a uniformiza suprafaţa înainte de a plasa sămânţa în pământ. Tăvălugul cu anvelope, montat opţional, asigură în plus o mărunţire a solului în faţa sistemului de discuri Heliodor, care are rolul de a pregăti patul germinativ pe adâncimea de 10-12 cm, sau mai puţin, dacă este cazul. Îngrăşământul este depus cu precizie între două rânduri de seminţe cu ajutorul brăzdarelor cu discuri duble, la adâncimea de aplicare dorită, pentru o pornire mai bună în vegetaţie. Apoi, rola de tăvălugire cu anvelope asigură o reconsolidare uşoară a segmentului de sol în care secţia de semănat va depune cu foarte mare precizie sămânţa. În final avem un set de greble cu dinţi, ce au rolul de a împiedica formarea crustei. Capacitatea buncărului porneşte de la 3.400 litri şi poate ajunge până la 5.100 litri, cu posibilitatea separării materialului (40:60). „În funcţie de varianta de echipare, avem opţiunea Single Shot sau Double Shot, ceea ce înseamnă că fermierii pot aplica chiar trei tipuri de sămânţă diferite sau sămânţă şi îngrăşământ”, ne-a explicat Marian Gheorghe, Manager de vânzări Lemken România.

Tractoare cu și fără cabină pentru specificul Transilvaniei de la NHR Agropartners! Dicor Land, pentru prima dată la AGRARIA! Sigma România, pentru al doilea an consecutiv la AGRARIA!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?