Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna iunie

Publicat: 15 mai 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice și hidrice: în luna iunie va predomina un regim termic al aerului în general normal, în toate zonele de cultură.

Click pe poza pentru galerie!

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi sub formă de aversă, fiind însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. Cantitățile de precipitații prognozate se vor situa sub mediile multianuale în sudul, sud-estul și estul țării, iar în regiunile centrale și nordice acestea vor putea fi excedentare.
Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Starea solului
La data de 30 iunie 2015, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură. În sud-estul, sudul și, local, în estul și vestul teritoriului agricol se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică și, izolat, extremă).
În cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol, cu excepția unor suprafețe din sudul, sud-estul, vestul și estul țării, unde se va semnala fenomenul de secetă pedologică moderată, puternică și chiar extremă.

Caracteristici fenologice
Regimul termic favorabil din aer și din sol va intensifica procesele de maturare la culturile de toamnă, iar la prășitoare, creșterea și dezvoltarea vegetativă se vor desfășura în general normal în cea mai mare parte a regiunilor, în special pe suprafețele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
La culturile de orz și grâu de toamnă însămânțate în perioada optimă vor predomina fazele de înflorire, maturitate în lapte și ceară, pe aproape întreg teritoriul agricol. Cerealierele înființate tardiv vor parcurge fazele de înspicare, înflorire și maturitate în lapte.
Rapița semănată pe unele suprafețe din Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania și Crișana se va afla în etapa de formare a silicvelor și a boabelor în silicve, precum și la maturitate deplină. Local, în jumătatea de sud a țării va fi posibilă declanșarea lucrărilor de recoltare.
Cultura de floarea-soarelui va parcurge creșterea aparatului foliar, formarea capitulului și, izolat, înflorirea, în majoritatea regiunilor.
Sub aspect fenologic, la porumb predominante vor fi fazele de formare a frunzei a 3-a și înfrunzirea, în cea mai mare parte a zonelor agricole, iar local, în extremitatea de sud a țării, va fi posibilă apariția paniculului la hibrizii extratimpurii și timpurii.
În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr își va continua formarea rozetei de frunze, precum și alungirea/îngroșarea axei hipocotile, iar cartoful va parcurge creșterea lăstarilor laterali, tuberizarea, precum și înflorirea la soiurile de vară.
La pomii fructiferi, speciile de sâmburoase timpurii (cireș, cais, vișin) aflate în faza de maturitate tehnologică se va continua recoltarea, iar la piersic și la prun se va semnala creșterea fructelor și a lăstarilor, precum și înfrunzirea. La cele semințoase (măr, păr, gutui) se vor semnala formarea și dezvoltarea rodului, creșterea lăstarilor și înfrunzirea.
În cea mai mare parte a podgoriilor, vița de vie va înregistra înfrunzirea, creșterea lăstarilor și înflorirea, iar soiurile timpurii de masă vor parcurge formarea și creșterea boabelor.
Lucrările agricole specifice (fertilizări, erbicidări, prașile mecanice și manuale, tratamente fito-sanitare etc.) se vor desfășura, în general, normal în aproape toată țara.

Recomandări de specialitate
• Continuarea aplicării tratamentelor fito-sanitare în culturile de câmp și pomi-viticole;
• Combaterea buruienilor (erbicidări, prașile mecanice/manuale);
• Administrarea îngrășămintelor chimice la prășitoare.
   


ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director executiv:                    
Dr. Elena MATEESCU   
Șef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Oana Alexandra OPREA, Rodica TUDOR, Maria RADU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.roCITIȚI PE AGROINFO.RO
Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipație de 1-3 luni, având caracter orientativ și grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) și mediu (7-10 zile), cu grad de realizare de peste 87-95%.
Prognozele agrometeorologice le actualizăm săptămânal pe portalul nostru de știri: www.agroinfo.ro.

Vizualizat: 547 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?