Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna iulie

Publicat: 17 iunie 2017 - 15:08
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice: regimul termic mediu diurn al aerului în luna iulie 2017 va fi mai ridicat decât în mod obişnuit pe întreg teritoriul agricol al ţării, chiar deosebit de ridicat în zonele sudice, sud-estice şi vestice. Se întrevăd cantităţi de apă deficitare la nivelul întregii ţări.

Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

meteoiun2

Starea solului
În cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare şi, local, apropiate de optim în majoritatea regiunilor agricole. Pe areale extinse din sud-estul, vestul şi local, în sudul şi estul ţării, conţinutul de apă din sol va înregistra valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă).

Caracteristici fenologice
În condiţiile agrometeorologice menţionate, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer situate peste pragurile biologice critice de rezistenţă ale plantelor (30...32oC) se va semnala fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a frunzelor la prăşitoare în orele de amiază, în special în sudul, estul, sud-estul şi vestul ţării. Totodată, pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului, local, ritmurile de vegetaţie la speciile de câmp şi pomi-viticole vor fi în general normale. De asemenea, în zonele cu deficite de umiditate în sol, evoluţia fenologică la speciile de prăşitoare va fi încetinită, starea de vegetaţie a plantelor fiind medie şi slabă (deprecierea aparatului foliar prin îngălbenire/uscare).
La grâul de toamnă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare în majoritatea regiunilor agricole, iar la culturile întârziate fenologic se va definitiva maturitatea deplină, extinzându-se suprafeţeele agricole în curs de recoltare.
Floarea-soarelui va parcurge înflorirea şi maturitatea în ceară pe aproape întreg teritoriul agricol, cu o stare de vegetaţie per ansamblu bună, respectiv medie şi slabă pe terenurile afectate de seceta pedologică.
Cultura de porumb va înregistra apariţia paniculului, înflorirea şi mătăsirea, precum şi maturitatea în lapte, îndeosebi la hibrizii extratimpurii şi timpurii. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi slabă pe suprafeţele agricole cu deficit de apă în sol.
În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr se va afla la alungirea şi îngroşarea axei hipocotile, iar cartoful pentru consum, la formarea şi creşterea tuberculilor, precum şi veştejirea vrejilor la soiurile de vară.
La pomii fructiferi se vor continua înfrunzirea, creşterea/coacerea rodului, dezvoltarea mugurelui terminal şi acumularea zaharurilor în fructe, precum şi recoltarea la cais, piersic, prun, măr şi păr.
În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie se vor semnala creşterea frunzelor/lăstarilor, iar la soiurile extratimpurii şi timpurii de masă, creşterea şi maturarea boabelor.
Condiţiile meteorologice menţionate vor permite desfăşurarea în condiţii bune a lucrărilor agricole de sezon, îndeosebi în zilele fără precipitaţii.

Recomandări de specialitate:
• Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la grâul de toamnă şi fructele de sezon;
• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
• Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele agricole unde se menţin deficite de apă în sol;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere la speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa de vie, respectiv combaterea bolilor şi dăunătorilor, fertilizări, erbicidări şi praşile manuale.

 

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Sef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Rodica TUDOR, Dumitru ANGHEL, Andreea STOICA
Tel.: 021 3163116
relatii@meteoromania.ro
www.meteoromania.ro


Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipaţie de 1-3 luni, având caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu grad de realizare de peste 87-95%.
Prognozele agrometeorologice le actualizăm săptămânal pe portalul nostru de ştiri: www.agroinfo.ro.


Articol publicat in revista Ferma nr. 11 (194) din 15-30 iunie 2017

Vizualizat: 173 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?