Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna iulie

Publicat: 18 iunie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice și hidrice: sub aspect termic, luna iulie se va caracteriza printr-o vreme normală în cea mai mare parte a țării, iar în zonele sudice și sud-estice, regimul termic al aerului va fi mai ridicat decât în mod obișnuit. Se întrevăd cantități lunare de precipitații deficitare din punct de vedere agricol în aproape toate regiunile agricole, exceptând vestul și centrul țării, unde acestea vor putea fi apropiate de mediile multianuale.

Click pe poza pentru galerie!

Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

 

Starea solului

În cultura neirigată de porumb, conținutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, la sfârșitul lunii iulie 2015, va înregistra valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în majoritatea zonelor de cultură. Rezerva de apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare și, local, apropiate de optim, în Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Olteniei și, local, în nord-vestul Moldovei.

 

Caracteristici fenologice

În condițiile agrometeorologice menționate, ritmurile de vegetație la speciile de câmp și pomi-viticole vor fi în general normale, îndeosebi pe suprafețele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Totodată, ca urmare a temperaturilor maxime din aer, situate peste pragurile critice (30...32oC) de rezistență a plantelor, la culturile de floarea-soarelui și porumb, local, se va înregistra fenomenul de ofilire temporară și de răsucire a frunzelor în orele amiezii, precum și îngălbenirea/uscarea prematură a frunzelor bazale, în special în sudul și sud-estul țării. De asemenea, în zonele afectate de seceta pedologică, evoluția fenologică la speciile de prășitoare va fi încetinită, starea de vegetație a plantelor fiind medie și slabă.

La grâul de toamnă înființat în perioada optimă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare în majoritatea regiunilor agricole, iar la culturile întârziate fenologic se va definitiva maturitatea deplină.

Floarea-soarelui își va încheia formarea capitulului, aflându-se predominant în fazele de înflorire și de maturitate în ceară.

Cultura de porumb va înregistra apariția paniculului, înflorirea și mătăsirea, precum și maturitatea în lapte, îndeosebi la hibrizii extratimpurii și timpurii.

Sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură își va continua dezvoltarea aparatului foliar, alungirea/îngroșarea axei hipocotile, iar cartoful pentru consum, va parcurge înflorirea și creșterea tuberculilor, precum și veștejirea vrejilor la soiurile de vară.

În majoritatea plantațiilor, semințoasele (măr, păr, gutui) se vor afla în fazele de creștere a rodului, de acumulare a zahărului și de coacere a fructelor, iar sâmburoasele (cais, piersic și prun) vor parcurge maturarea fructelor și recoltarea.

La vița de vie se vor semnala creșterea frunzelor, lăstarilor, iar la soiurile timpurii de masă, creșterea și maturarea boabelor, în toate podgoriile.

În zilele fără precipitații, lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltare, erbicidări, prașile manuale, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) se vor efectua în bune condiții.

 

Recomandări de specialitate:

• Lucrări de recoltare, transport și depozitare la grâul de toamnă și la fructele de sezon;

• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;

• Aplicarea irigațiilor pe suprafețele agricole afectate de seceta pedologică;

• Efectuarea lucrărilor de întreținere la speciile de câmp, la pomii fructiferi și la vița de vie, respectiv combaterea bolilor și dăunătorilor, ferilizări, erbicidări, prașile manuale.

 

ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE

Director executiv:

Dr. Elena MATEESCU

Sef Laborator Agrometeorologie:

Daniel ALEXANDRU

Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Oana Alexandra OPREA, Rodica TUDOR

Tel.: 021 3163116 

E-mail: relatii@meteoromania.ro

Web: www.meteoromania.ro

Vizualizat: 621 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?