Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna ianuarie 2017

Publicat: 20 decembrie 2016 - 15:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice și hidrice: Pe parcursul lunii ianuarie va predomina un regim termic al aerului, per ansamblu, normal în sudul, sud-estul și, local, în vestul teritoriului, iar în restul regiunilor agricole temperaturile medii diurne ale aerului se vor situa sub normele climatologice.

Se prognozează cantități de precipitații excedentare în majoritatea regiunilor, exceptând zonele estice și sud-estice, unde precipitațiile vor fi apropiate de mediile multianuale lunare.
Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Starea solului
Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, la data de 31 ianuarie 2017, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Izolat, pe unele areale agricole din sud-estul teritoriului, se vor înregistra deficite moderate de apă în sol.

Caracteristici fenologice
În condițiile agrometeorologice menționate, culturile de câmp se vor afla în starea de repaus vegetativ pe majoritatea suprafețelor agricole. În zilele cele mai reci, pe terenurile fără strat protector de zăpadă sau cu strat superficial (sub 10 cm), se va menține riscul deprecierii aparatului foliar prin brunificare și arsuri (necroze) ale vârfului frunzelor, îndeosebi la culturile de toamnă înființate tardiv.
Culturile de orz și de grâu de toamnă semănate în perioada optimă vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia și de înfrățire, plantele având 1-2 frați bine dezvoltați. În culturile întârziate fenologic vor predomina răsărirea și apariția frunzei a treia, plantele prezentând o vigurozitate slabă și o densitate mai redusă.
Rapița se va afla în faza de înfrunzire, cu o stare de vegetație a plantelor, per ansamblu, bună și medie, respectiv medie și slabă în culturile înființate în afara epocii optime.
La pomii fructiferi și vița de vie se va înregistra repausul vegetativ, la nivelul întregii țări.
În zilele cu precipitații, lucrările agricole specifice acestei perioade vor fi întrerupte temporar.

Recomandări de specialitate:
• Efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilității plantelor la speciile de toamnă, precum și a elementelor de rod la pomii fructiferi și la vița de vie;
• Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrășăminte minerale complexe;
• Efectuarea arăturilor pe suprafețele agricole fară strat de zapadă și cu îngheț superficial la sol.

 

ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director executiv:
Dr. Elena MATEESCU
Șef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Oana Alexandra OPREA, Rodica TUDOR
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro


Articol publicat in revista Ferma nr. 22 (183) din 15-31 decembrie 2016

Vizualizat: 400 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!