Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - PERSPECTIVE AGROMETEO pentru luna IANUARIE

Publicat: 31 decembrie 2018 - 00:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice: în luna ianuarie va predomina un regim termic al aerului în general apropiat de normele climatologice, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Cantităţile de precipitaţii prognozate vor fi apropiate de mediile multianuale în cea mai mare parte a ţării, iar în zonele estice se vor putea înregistra valori uşor excedentare.
Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever perioadei respective.

 

Starea solului
La data de 31 ianuarie 2019, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea zenelor de cultură. În sudul, vestul, local, în estul şi în centrul ţării se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică).

Iarna_b

Caracteristici fenologice
Speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa-de-vie se vor afla predominant în starea de repaus vegetativ, la nivelul întregii ţări. În perioadele reci, pe fondul temperaturilor minime din aer şi din sol, situate sub pragurile biologice critice de rezistenţă (-10...-15oC) a plantelor, precum şi în absenţa unui strat protector de zăpadă, la culturile de toamnă se vor putea înregistra brunificări şi arsuri ale vârfului frunzelor. Totodată, în zilele cele mai calde, izolat vor fi posibile reluări temporare de vegetaţie ale plantelor, îndeosebi în zonele de câmpie.
În funcţie de data semănatului, la cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor semnala fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi de înfrăţire.
Cultura de rapiţă din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării va înregistra înfrunzirea, în toate regiunile agricole ale ţării.
În plantaţiile pomicole şi viticole se va continua repausul biologic, speciile fiind per ansamblu bine adaptate la temperaturile scăzute de pe parcursul iernii.
Lucrările agricole în câmp vor fi întrerupte temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:
• Continuarea verificării sistematice a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă, precum şi a mugurilor de rod la pomii fructiferi şi la viţa-de-vie;
• Aplicarea îngrăşămintelor organice şi efectuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi.

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Sef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Rodica TUDOR, Oana Alexandra OPREA, Anda BARBU, Alexandru VOEVOZEANU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 22/224 (ediţia 15-31 decembrie 2018)

 

Vizualizat: 1127 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?