Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna ianuarie

Publicat: 01 ianuarie 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice și hidrice: pe parcursul lunii ianuarie 2016 va predomina un regim termic al aerului, per ansamblu, normal în centrul, nordul și, local, în vestul țării, iar în restul regiunilor agricole, temperaturile medii diurne ale aerului vor putea depăși normele climatologice.

Click pe poza pentru galerie!

Se prognozează cantități de precipitații excedentare în aproape toată țara, exceptând zonele estice, sud-estice și sudice, unde precipitațiile vor fi apropiate de mediile multianuale lunare. 

Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, fenomene ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

 

Starea solului

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, la data de 31 ianuarie 2016, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură ale țării. Deficite moderate de apă în sol se vor înregistra pe unele areale agricole din sud-estul, estul, sudul și vestul teritoriului agricol.

 

Caracteristici fenologice

În condițiile agrometeorologice menționate, culturile de câmp se vor afla în starea de repaus vegetativ, pe majoritatea suprafețelor agricole. În zilele cele mai reci, pe terenurile fără strat protector de zapadă sau cu strat superficial (sub 10 cm), se va menține riscul deprecierii aparatului foliar prin brunificare și arsuri (necroze) ale vârfului frunzelor, îndeosebi la culturile de toamnă înființate tardiv.

Culturile de orz și de grâu de toamnă semănate în perioada optimă vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia și de înfrățire, plantele având unu-doi frați bine dezvoltați. În culturile întârziate fenologic vor predomina răsărirea și apariția frunzei a treia, plantele prezentând o vigurozitate slabă și o densitate mai redusă. 

Rapița se va afla în faza de înfrunzire, cu o stare de vegetație a plantelor, per ansamblu, bună și medie, respectiv medie și slabă în culturile înființate în afara epocii optime. 

Pomii fructiferi și vița de vie vor înregistra repausul vegetativ, la nivelul întregii țări.

În zilele cu precipitații, lucrările agricole specifice acestei perioade vor fi întrerupte temporar.

 

Calendarul lucrărilor agricole:

• Efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilității plantelor la speciile de toamnă, precum și a elementelor de rod la pomii fructiferi și la vița de vie;

• Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrășăminte minerale complexe;

• Efectuarea arăturilor pe suprafețele agricole fară strat de zăpadă și cu îngheț superficial la sol.

 

 

 

ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE

Director executiv:

Dr. Elena MATEESCU

Șef Laborator Agrometeorologie:

Daniel ALEXANDRU

Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Oana Alexandra OPREA, Rodica TUDOR, Maria RADU

Tel.: 021 3163116 

E-mail: relatii@meteoromania.ro

Web: www.meteoromania.ro

Vizualizat: 574 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere!
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?