Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna februarie

Publicat: 05 februarie 2019 - 13:08
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice: Sub aspect termic, luna februarie se va caracteriza printr-o vreme per ansamblu normală în aproape toate regiunile agricole, exceptând sudul, sud-vestul şi, local, centrul ţării, unde izolat, regimul termic al aerului va putea fi mai ridicat în raport cu mediile multianuale.

Din punct de vedere pluviometric, precipitaţiile prognozate vor fi în general excedentare la nivelul întregii ţări.
Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Ghiocei_b

Starea solului
Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, la sfârşitul lunii februarie 2019, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Local, în sud-estul, estul şi sudul ţării se vor menţine deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată şi puternică).

Caracteristici fenologice
În aceste condiţii, culturile de câmp vor parcurge în continuare starea de repaus biologic, în aproape toată ţara. De asemenea, în zilele cele mai calde, pe fondul regimului termic din aer mai ridicat decât în mod normal, local vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă, îndeosebi în zonele de câmpie.
Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă se vor afla în fazele de înfrunzire şi înfrăţire, iar cele tardive vor parcurge răsărirea şi formarea frunzei a treia.
Rapiţa îşi va continua dezvoltarea aparatului foliar, starea de vegetaţie a plantelor prezentându-se în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în culturile tardive.
La nivelul întregii ţări, pomii fructiferi şi viţa-de-vie vor parcurge starea de repaus vegetativ. Local, pe terenurile cu expoziţie sudică va fi posibilă semnalarea fazei de umflare a mugurilor de rod, îndeosebi la speciile timpurii de sâmburoase.
Per ansamblu, condiţiile agrometeorologice vor fi favorabile desfăşurării lucrărilor agricole în câmp, exceptând zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:
• Efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă);
• Controlul viabilităţii mugurilor de rod şi a coardelor la viţa-de-vie;
• Aplicarea îngrăşămintelor organice în plantaţiile pomi-viticole.


ADMINISTRAŢIA NAŢIONALA DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Rodica TUDOR, Oana-Alexandra OPREA, Anda BARBU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 2/229 (ediţia 1-14 februarie 2019)

Vizualizat: 190 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?