Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna februarie

Publicat: 05 februarie 2019 - 13:08
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice: Sub aspect termic, luna februarie se va caracteriza printr-o vreme per ansamblu normală în aproape toate regiunile agricole, exceptând sudul, sud-vestul şi, local, centrul ţării, unde izolat, regimul termic al aerului va putea fi mai ridicat în raport cu mediile multianuale.

Din punct de vedere pluviometric, precipitaţiile prognozate vor fi în general excedentare la nivelul întregii ţări.
Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Ghiocei_b

Starea solului
Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, la sfârşitul lunii februarie 2019, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Local, în sud-estul, estul şi sudul ţării se vor menţine deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată şi puternică).

Caracteristici fenologice
În aceste condiţii, culturile de câmp vor parcurge în continuare starea de repaus biologic, în aproape toată ţara. De asemenea, în zilele cele mai calde, pe fondul regimului termic din aer mai ridicat decât în mod normal, local vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă, îndeosebi în zonele de câmpie.
Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă se vor afla în fazele de înfrunzire şi înfrăţire, iar cele tardive vor parcurge răsărirea şi formarea frunzei a treia.
Rapiţa îşi va continua dezvoltarea aparatului foliar, starea de vegetaţie a plantelor prezentându-se în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în culturile tardive.
La nivelul întregii ţări, pomii fructiferi şi viţa-de-vie vor parcurge starea de repaus vegetativ. Local, pe terenurile cu expoziţie sudică va fi posibilă semnalarea fazei de umflare a mugurilor de rod, îndeosebi la speciile timpurii de sâmburoase.
Per ansamblu, condiţiile agrometeorologice vor fi favorabile desfăşurării lucrărilor agricole în câmp, exceptând zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:
• Efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă);
• Controlul viabilităţii mugurilor de rod şi a coardelor la viţa-de-vie;
• Aplicarea îngrăşămintelor organice în plantaţiile pomi-viticole.


ADMINISTRAŢIA NAŢIONALA DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Rodica TUDOR, Oana-Alexandra OPREA, Anda BARBU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 2/229 (ediţia 1-14 februarie 2019)

Vizualizat: 60 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?