Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna decembrie

Publicat: 18 decembrie 2018 - 00:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice: luna decembrie se va caracteriza printr-o vreme per ansamblu normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a ţării.

Din punct de vedere pluviometric, se prognozează cantităţi de apă apropiate de mediile multianuale pe aproape întreg teritoriul, exceptând zonele de câmpie din sudul şi sud-estul ţării, unde izolat precipitaţiile pot fi deficitare. De asemenea, local, în nordul Moldovei şi al Munteniei se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.
Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Iarna_b

Starea solului
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, la sfârşitul lunii decembrie, se va încadra în limite scăzute şi, local, deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi chiar extremă în cea mai mare parte a ţării. În centrul şi vestul teritoriului agricol, aprovizionarea cu apă a solului va fi satisfăcătoare şi local apropiată de optim.

Caracteristici fenologice
În condiţiile agrometeorologice menţionate, în cea mai mare parte a zonelor de cultură se vor înregistra ritmuri lente de creştere şi de dezvoltare la cerealierele de toamnă, precum şi, local, chiar stagnarea temporară a proceselor biologice. În zonele cele mai reci din jumătatea de nord a ţării se va semnala repausul vegetativ. De asemenea, pe suprafeţele unde temperaturile minime din aer şi din sol vor scădea sub limitele biologice critice de rezistenţă a plantelor (-7...-10oC) şi în absenţa unui strat protector de zăpadă, va exista riscul deprecierii aparatului foliar prin brunificare (arsuri) şi degerături ale vârfului frunzelor, în special la culturile tardive, insuficient călite şi nepregătite pentru condiţiile de pe parcursul iernii.
Culturile de orz şi de grâu de toamnă semănate în perioada optimă vor parcurge înfrunzirea şi înfrăţirea, iar la culturile întiinţate după data de 20 octombrie 2018 se vor înregistra răsărirea şi apariţia frunzei a treia.
În Muntenia, Dobrogea, Moldova şi Transilvania, rapiţa se va afla predominant în faza de înfrunzire, starea de vegetaţie a culturilor fiind per ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive.
Pomii fructiferi şi viţa-de-vie îşi vor menţine starea de repaus vegetativ în majoritatea plantaţiilor, speciile având o bună rezistenţă la condiţiile de iernare.
În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole specifice vor fi sistate temporar.

Recomandări de specialitate:
• Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la pomii fructiferi şi la viţa-de-vie;
• Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomicole şi viticole.


ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director General:
Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Rodica TUDOR, Oana Alexandra OPREA, Anda BARBU, Alexandru VOEVOZEANU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 20/222 (ediţia 15-30 noiembrie 2018)

 

Vizualizat: 530 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?