Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna decembrie

Publicat: 24 noiembrie 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice și hidrice. Pe parcursul lunii decembrie va predomina un regim termic al aerului în general normal în aproape toată țara, exceptând zonele agricole sudice și sud-estice, unde izolat vor fi posibile valori mai ridicate comparativ cu normele climatologice.

Click pe poza pentru galerie!

Cantitățile lunare de precipitații prognozate vor fi apropiate de mediile multianuale în majoritatea regiunilor agricole, iar, local, în estul, nordul și vestul țării, acestea vor fi apropiate de normalul perioadei.

Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

 

Starea solului

La sfârșitul lunii decembrie, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor agricole ale țării. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și puternică) se vor înregistra local în sud-estul, sudul și vestul teritoriului.

 

Caracteristici fenologice

În zilele cele mai calde, la cerealierele de toamnă vor fi posibile reluări lente și temporare ale proceselor vegetative, îndeosebi în zonele de câmpie din jumătatea sudică a țării, iar în depresiunile nordice și centrale se va înregistra stadiul de repaus biologic. Per ansamblu, uniformitatea și vigurozitatea plantelor se va prezenta medie și bună, iar în culturile tardive, starea de vegetație va fi medie și slabă, iar densitatea redusă. 

Culturile de orz și de grâu de toamnă însămânțate în epoca optimă vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia și de înfrățire, iar la cele tardive vor predomina răsărirea și apariția frunzei a treia. 

În funcție de data semănatului, la cultura de rapiță se va înregistra înfrunzirea, la nivelul întregii țări. 

În toate plantațiile, speciile pomicole și viticole se vor afla predominant în starea de repaus vegetativ, acestea având o bună rezistență la condițiile de iernare.

În zilele cu precipitații, lucrările agricole de sezon vor fi sistate temporar.

 

Recomandări de specialitate:

• Efectuarea verificării sistematice a viabilității plantelor la cerealierele de toamnă;

• Administrarea îngrășămintelor minerale pe bază de fosfor și potasiu la speciile de toamnă semănate în epoca optimă;

• Efectuarea arăturilor în vederea însămânțărilor de primăvară pe terenurile fără strat protector de zăpadă și îngheț superficial la sol. 

 

 

 

ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE

Director executiv:

Dr. Elena MATEESCU

Șef Laborator Agrometeorologie:

Daniel ALEXANDRU

Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Oana Alexandra OPREA, Rodica TUDOR

Tel.: 021 3163116 

E-mail: relatii@meteoromania.ro

Web: www.meteoromania.ro

Vizualizat: 675 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!