Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna august

Publicat: 03 august 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice și hidrice: în luna august va predomina un regim termic mai ridicat decât în mod obișnuit în majoritatea zonelor de cultură, exceptând regiunile nordice și centrale, unde vremea va fi în general normală.

Sub aspect pluviometric, cantitățile de apă prognozate se vor situa sub normele climatologice pe aproape întreg teritoriul agricol al țării, valorile cele mai scăzute fiind posibile în zonele sudice și sud-estice. 

Click pe poza pentru galerie!

Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

 

Starea solului

La data de 31 august 2015, conținutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb, se va menține la valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă la nivelul întregului teritoriu agricol al țării.

 

Caracteristici fenologice

Pe fondul stresului termic și hidric persistent, din aer și din sol, starea de vegetație a culturilor prășitoare neirigate va continua să se deprecieze treptat, îndeosebi pe suprafețele agricole afectate de seceta pedologică de lungă durată. Totodată, aceste condiții vor determina forțarea proceselor de maturare, ofilirea, uscarea parțială/totală a aparatului foliar, formarea de știuleți slab dezvoltați și incomplet formați la porumb, iar la floarea-soarelui, capitule mici, un procent ridicat de semințe seci, potențialul productiv fiind astfel diminuat. De asemenea, la cartof se va putea înregistra un număr scăzut de tuberculi/cuib, aceștia fiind subdimensionați, iar la sfecla de zahăr, ritmul de creștere în greutate a rădăcinii și procesul de acumulare a zaharurilor vor fi încetinite.

Sub aspect fenologic, porumbul va parcurge maturitatea lapte-ceară în majoritatea zonelor agricole, iar în jumătatea de sud a țării se vor înregistra maturitatea deplină și recoltarea, la hibrizii extratimpurii și timpurii.

Cultura de floarea-soarelui se va afla în fazele de maturitate ceară și deplină, iar în zonele de câmpie lucrările de recoltare se vor desfășura pe arii extinse.

În centrul, estul și vestul țării, la sfecla de zahăr vor predomina alungirea și îngroșarea axei hipocotile, precum și începutul acumulării zaharurilor în rădăcină.

Cartoful își va continua creșterea tuberculilor, uscarea vrejilor și maturitatea tehnologică, în special la soiurile tardive și semitardive, totodată fiind posibilă declanșarea recoltării.

La speciile pomicole se vor semnala creșterea, dezvoltarea și coacerea fructelor, concomitent cu acumularea zahărului, precum și recoltarea la soiurile de sezon.

Vița de vie se va afla în fazele de creștere și de maturare a boabelor, în aproape toate podgoriile, iar la soiurile extratimpurii și timpurii de vară se va declanșa recoltarea. 

Pe terenurile agricole unde se mențin deficite ridicate de umiditate în sol, lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltarea fructelor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, tratamente fito-sanitare, arături etc.) se vor efectua în general cu dificultate.

 

Recomadări de specialitate

• Eliberarea suprafețelor agricole de resturile vegetale;

• Efectuarea lucrărilor de pregătire a terenurilor în vederea însămânțărilor de toamnă, îndeosebi pe suprafețele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului;

• Continuarea lucrărilor de recoltare la culturile de câmp și la speciile pomi-viticole aflate la maturitatea tehnologică.

 

ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE

Director executiv:

Dr. Elena MATEESCU

Sef Laborator Agrometeorologie:

Daniel ALEXANDRU

Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Oana Alexandra OPREA, Rodica TUDOR

Tel.: 021 3163116 

E-mail: relatii@meteoromania.ro

Web: www.meteoromania.ro

Vizualizat: 577 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?