Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna aprilie

Publicat: 23 martie 2020 - 13:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice: luna aprilie se va caracteriza printr-o vreme în general mai caldă în raport cu mediile multianuale, în cea mai mare parte a ţării.

Din punct de vedere pluviometric, cantităţile de apă prognozate vor fi apropiate de normele climatologice în majoritatea regiunilor agricole, exceptând zonele sudice ale ţării, unde, izolat, precipitaţiile vor putea avea o tendinţă spre deficit.
Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Primavara_b

 

Starea solului

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, la data de 30 aprilie 2020, se va situa în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi, local, extremă, în majoritatea zonelor de cultură. Aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi, local, optime, pe suprafeţe agricole extinse din nordul, nord-vestul, vestul şi sud-vestul ţării.
În stratul de sol 0-20 cm (ogor/porumb), gradul de aprovizionare cu apă va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în aproape toată ţara. În Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei şi Transilvaniei, local, în vestul Banatului, se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi local extremă).Caracteristici fenologice

În condiţiile agrometeorologice menţionate, atât la speciile de câmp, cât şi la cele pomi-viticole, ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua, per ansamblu, în bune condiţii pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. De asemenea, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi în general bună şi medie în semănăturile efectuate în perioada optimă, respectiv medie şi slabă în culturile înfiinţate tardiv şi pe arealele agricole unde se vor menţine deficite de apă în sol.
Culturile de orz şi de grâu de toamnă se vor afla predominant la înfrăţire, înregistrându-se totodată alungirea paiului, precum şi, izolat, începutul înspicării în zonele de câmpie.
Sub aspect fenologic, rapiţa va parcurge alungirea tulpinii şi înflorirea, iar local, în sudul şi vestul ţării, va fi posibilă declanşarea fazei de formare a silicvelor.
Pomii fructiferi îşi vor continua fazele de creştere a frunzelor/lăstarilor, înflorire, precum şi legarea rodului la speciile timpurii, la nivelul întregii ţări.
La viţa-de-vie se vor înregistra dezmugurirea şi înfrunzirea, precum şi creşterea lăstarilor la soiurile de masă, în majoritatea podgoriilor.
Culturile de floarea-soarelui şi de porumb înfiinţate în epoca optimă se vor afla în fazele incipiente de vegetaţie (germinare, răsărire, apariţia primelor frunze), în special pe suprafeţele agricole unde se va înregistra o bună aprovizionare cu apă a solului.
În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr şi la cartoful pentru consum vor predomina germinarea şi răsărirea.
Lucrările agricole de sezon (pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, tratamente fitosanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări etc.) vor fi întrerupte temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:

• Continuarea pregătirii patului germinativ şi efectuarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof);
• Aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe la speciile de toamnă;
• Administrarea tratamentelor fitosanitare în culturile de câmp şi la speciile pomicole şi viticole.


ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Oana-Alexandra OPREA, Rodica TUDOR, Laura BADEA, Alexandru VOEVOZEANU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 5/254 (ediţia 15-31 martie 2020)

Vizualizat: 113 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?