Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna aprilie

Publicat: 04 iulie 2018 - 18:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice. Luna aprilie se va caracteriza printr-un regim termic al aerului apropiat de mediile climatologice, în regiunile sudice şi estice, iar în restul ţării va predomina o vreme uşor mai rece decât în mod obişnuit.

Din punct de vedere pluviometric, sunt prognozate cantităţi de apă excedentare, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va situa în limite favorabile parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare şi răsărire) la culturile înfiinţate până în prezent, precum şi continuării însămânţărilor de primăvară (floarea-soarelui, porumb, sfeclă de zahăr, cartof etc).
Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

apriliem218_b

Starea solului
La sfârşitul lunii aprilie, gradul de aprovizionare cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Izolat, în sud-estul şi estul ţării, conţinutul de umiditate din sol se va situa în limite scăzute.

Caracteristici fenologice
Ritmurile de creştere şi de dezvoltare ale culturilor agricole vor fi în general normale pe aproape întreg teritoriul ţării şi mai intense pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Totodată, în depresiunile din estul Transilvaniei şi în nordul Moldovei, procesele vegetative ale plantelor vor fi încetinite. Uniformitatea şi vigurozitatea culturilor se va prezenta medie şi bună la speciile de toamnă înfiinţate în epoca optimă, iar în semănăturile întârziate fenologic, precum şi pe terenurile unde se vor înregistra deficite de umiditate în sol, starea de vegetaţie a plantelor se va menţine medie şi slabă.
Culturile de orz şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă îşi vor continua înfrăţirea şi alungirea paiului, izolat fiind posibilă declanşarea înspicării, îndeosebi pe unele areale din sudul, estul şi vestul ţării.
În Dobrogea, Muntenia, Moldova şi Transilvania, rapiţa se va afla la înfrunzire, alungirea tulpinii şi, izolat, apariţia inflorescenţelor.
În cea mai mare parte a plantaţiilor, pomii fructiferi (soiurile extratimpurii şi timpurii de cais, piersic, cireş, vişin, prun) vor parcurge înflorirea şi legarea rodului, îndeosebi la cais. Speciile pomicole de seminţoase se vor afla la înmugurire, dezmugurire şi înflorire.
La viţa de vie, predominante vor fi fazele de “plâns” şi de înmugurire, în majoritatea podgoriilor, precum şi faza de dezmugurire la soiurile timpurii de masă.
Culturile de primăvară semănate în epoca optimă se vor afla în primele faze de vegetaţie, respectiv germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze. De asemenea, la speciile prăşitoare se vor continua lucrările de semănat.
În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole specifice (pregătirea patului germinativ, semănat, fertilizări, erbicidări, tratamente fitosanitare etc.) se vor desfăşura în condiţii bune, acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:
• Pregătirea patului germinativ şi continuarea însămânţărilor de primăvară pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
• Fertilizarea fazială a semănăturilor de toamnă cu îngrăşăminte minerale şi foliare (azotat de amoniu, complexe - NPK);
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor şi tratamente fitosanitare) în culturile de câmp şi în cele pomi-viticole.

 

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Oana-Alexandra OPREA, Rodica TUDOR, Anda BARBU, Alexandru VOEVOZEANU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro


Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/210 (ediţia 15-31 martie 2018)

Vizualizat: 113 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?