Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna aprilie

Publicat: 04 iulie 2018 - 18:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice. Luna aprilie se va caracteriza printr-un regim termic al aerului apropiat de mediile climatologice, în regiunile sudice şi estice, iar în restul ţării va predomina o vreme uşor mai rece decât în mod obişnuit.

Din punct de vedere pluviometric, sunt prognozate cantităţi de apă excedentare, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va situa în limite favorabile parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare şi răsărire) la culturile înfiinţate până în prezent, precum şi continuării însămânţărilor de primăvară (floarea-soarelui, porumb, sfeclă de zahăr, cartof etc).
Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

apriliem218_b

Starea solului
La sfârşitul lunii aprilie, gradul de aprovizionare cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Izolat, în sud-estul şi estul ţării, conţinutul de umiditate din sol se va situa în limite scăzute.

Caracteristici fenologice
Ritmurile de creştere şi de dezvoltare ale culturilor agricole vor fi în general normale pe aproape întreg teritoriul ţării şi mai intense pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Totodată, în depresiunile din estul Transilvaniei şi în nordul Moldovei, procesele vegetative ale plantelor vor fi încetinite. Uniformitatea şi vigurozitatea culturilor se va prezenta medie şi bună la speciile de toamnă înfiinţate în epoca optimă, iar în semănăturile întârziate fenologic, precum şi pe terenurile unde se vor înregistra deficite de umiditate în sol, starea de vegetaţie a plantelor se va menţine medie şi slabă.
Culturile de orz şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă îşi vor continua înfrăţirea şi alungirea paiului, izolat fiind posibilă declanşarea înspicării, îndeosebi pe unele areale din sudul, estul şi vestul ţării.
În Dobrogea, Muntenia, Moldova şi Transilvania, rapiţa se va afla la înfrunzire, alungirea tulpinii şi, izolat, apariţia inflorescenţelor.
În cea mai mare parte a plantaţiilor, pomii fructiferi (soiurile extratimpurii şi timpurii de cais, piersic, cireş, vişin, prun) vor parcurge înflorirea şi legarea rodului, îndeosebi la cais. Speciile pomicole de seminţoase se vor afla la înmugurire, dezmugurire şi înflorire.
La viţa de vie, predominante vor fi fazele de “plâns” şi de înmugurire, în majoritatea podgoriilor, precum şi faza de dezmugurire la soiurile timpurii de masă.
Culturile de primăvară semănate în epoca optimă se vor afla în primele faze de vegetaţie, respectiv germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze. De asemenea, la speciile prăşitoare se vor continua lucrările de semănat.
În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole specifice (pregătirea patului germinativ, semănat, fertilizări, erbicidări, tratamente fitosanitare etc.) se vor desfăşura în condiţii bune, acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:
• Pregătirea patului germinativ şi continuarea însămânţărilor de primăvară pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
• Fertilizarea fazială a semănăturilor de toamnă cu îngrăşăminte minerale şi foliare (azotat de amoniu, complexe - NPK);
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor şi tratamente fitosanitare) în culturile de câmp şi în cele pomi-viticole.

 

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Oana-Alexandra OPREA, Rodica TUDOR, Anda BARBU, Alexandru VOEVOZEANU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro


Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/210 (ediţia 15-31 martie 2018)

Vizualizat: 78 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?