Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna aprilie

Publicat: 16 martie 2017 - 17:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice: Sub aspect termic, luna aprilie se va caracteriza printr-o vreme, per ansamblu, normală, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. De asemenea, în nordul, nord-estul şi centrul ţării, local, regimul termic al aerului va fi mai scăzut comparativ cu mediile multianuale.
Cantităţile totale de precipitaţii prognozate vor avea o tendinţă de excedent pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

 

Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Starea solului
În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-100 cm se va situa la valori satisfăcătoare, până la apropiate de optim, în majoritatea zonelor de cultură. În sud-estul şi, local, în sudul, estul şi vestul ţării se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică).
Conţinutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Seceta pedologică moderată şi local puternică se va semnala îndeosebi în sud-estul, estul şi, local, în vestul ţării.

Caracteristici fenologice
În general, ritmurile de creştere şi de dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole vor evolua, per ansamblu, normal în aproape toate regiunile agricole şi uşor mai lent în zonele depresionare din centrul şi nordul ţării. La culturile de toamnă semănate în epoca optimă şi pe suprafeţele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, starea de vegetaţie a plantelor se va menţine bună şi medie, iar pe terenurile cu deficite de umiditate în sol, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor va fi medie şi slabă, iar densitatea redusă.
La culturile de orz şi de grâu de toamnă se vor semnala predominant fazele de înfrunzire şi înfrăţire, plantele având 1-3 fraţi bine dezvoltaţi. Cele mai avansate în vegetaţie vor fi culturile înfiinţate în perioada optimă din zonele de câmpie, culturi aflate în faza la alungirea paiului.
Sub aspect fenologic, rapiţa din sudul, sud-estul şi centrul ţării va parcurge dezvoltarea aparatului foliar, apariţia inflorescenţelor şi, izolat, începutul înfloririi.
În plantaţiile pomicole, soiurile timpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireş, vişin, zarzăr) se vor afla în fazele de: înflorire, legare a rodului şi înfrunzire, iar la seminţoase (măr, păr, gutui) se vor înregistra creşterea lăstarilor/frunzelor şi începutul înfloririi la măr.
La viţa de vie se vor înregistra înmugurirea, dezmugurirea şi creşterea frunzelor/lăstarilor, în majoritatea podgoriilor.
În funcţie de data semănatului, floarea-soarelui şi porumbul vor parcurge germinarea şi răsărirea, precum şi apariţia primelor frunze, îndeosebi în sudul şi vestul ţării.
Culturile de sfeclă de zahăr şi de cartof înfiinţate în epoca optimă se vor afla la germinare şi încolţire/răsărire.
Lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări etc.) se vor desfăşura în general normal, acestea fiind întrerupte temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:
• Continuarea pregătirii patului germinativ în vederea semănatului culturilor de primăvară (sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, cartof), îndeosebi pe terenurile agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
• Definitivarea însămânţărilor de primăvară din prima urgenţă (orzoaică, mazăre, borceag, lucernă etc.);
• Administrarea îngrăşămintelor complexe la speciile de toamnă;
• Aplicarea tratamentelor fito-sanitare la culturile de câmp, precum şi în vii şi livezi;
• Efectuarea rigolelor de scurgere, îndeosebi pe terenurile cu băltiri temporare de apă la suprafaţa solului.ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director executiv:
Dr. Florinela GEORGESCU
Sef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Oana Alexandra OPREA, Rodica TUDOR, Andreea STOICA
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 5 (188) din 15-31 martie 2017

Vizualizat: 297 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!