Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna aprilie

Publicat: 28 martie 2016 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice și hidrice: în luna aprilie va predomina un regim termic al aerului în general normal, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării.

Click pe poza pentru galerie!

Regimul termic mediu diurn al solului, la adâncimea de 5 cm, va înregistra valori optime pentru efectuarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ în vederea însămânțărilor de primăvară (floarea-soarelui și porumb), precum și parcurgerii primelor faze de vegetație la culturile din prima urgență (lucernă, trifoi, mazăre, orzoaică, sfeclă).
Din punct de vedere pluviometric, cantitățile de precipitații vor înregistra valori mai ridicate în raport cu normele climatologice, în majoritatea zonelor de cultură, exceptând sudul și local estul țării, unde acestea vor fi apropiate de mediile multianuale.
Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Starea solului
La sfârșitul lunii aprilie 2016, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm va înregistra valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. În estul, sud-estul și, local, în sudul și vestul țării se va semnala seceta pedologică moderată.
În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conținutul de umiditate se va încadra în limite optime, apropiate de optim și satisfăcătoare pe aproape întreg teritoriul agricol, cu excepția unor suprafețe din sudul, sud-estul și estul țării, unde local se vor înregistra deficite moderate de apă în sol.

Caracteristici fenologice
În condițiile agrometeorologice menționate, procesele de creștere și de dezvoltare ale culturilor de câmp vor evolua, per ansamblu, în condiții normale în aproape toate regiunile agricole ale țării, în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. De asemenea, în semănăturile tardive, precum și pe suprafețele agricole cu deficite moderate de umiditate în sol, ritmurile de creștere și de dezvoltare vor fi ușor încetinite. Uniformitatea și vigurozitatea plantelor se va menține bună și medie la culturile însămânțate în epoca optimă, respectiv medie și slabă la cele întârziate fenologic și pe terenurile afectate de seceta pedologică.
Culturile de orz și grâu de toamnă, în funcție de data semănatului și de agrotehnica aplicată, vor parcurge predominant înfrățirea și alungirea paiului, precum și, local, începutul înspicării.
Sub aspect fenologic, rapița își va continua înfrunzirea, apariția inflorescențelor și, local, înflorirea, la nivelul întregii țări.
Soiurile timpurii și extratimpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireș, vișin, zarzăr etc.) se vor afla la înflorire și creșterea frunzelor, iar la semințoase (măr, păr, gutui) se vor semnala fazele de înfrunzire, dezmugurire și înflorire, precum și, local, legarea și creșterea rodului.
La vița de vie din majoritatea podgoriilor se vor înregistra fazele de înmugurire, dezmugurire și, local, înfrunzire.
Sfecla de zahăr din principalele bazine specializate se va afla la germinare și răsărire, precum și apariția primei perechi de frunze, iar la soiurile timpurii de cartof se vor semnala încolțirea și răsărirea.
Culturile de prășitoare (floarea-soarelui și porumb) înființate până la această dată vor parcurge germinarea și răsărirea, continuându-se totodată lucrările de semănat.
Condițiile agrometeorologice vor permite efectuarea lucrărilor agricole specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul culturilor de primăvară, tratamente fito-sanitare în vii și livezi, fertilizări, erbicidări etc.) în condiții bune, acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitații.

Recomandări de specialitate:
• Efectuarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ și continuarea semănatului/plantatului la culturile de primăvară (floarea-soarelui, sfeclă de zahăr, porumb, cartof);
• Definitivarea însămânțărilor culturilor din prima epocă (borceag, mazăre, ovăz, orzoaică, lucernă etc.);
• Fertilizarea culturilor de toamnă cu îngrășăminte minerale și foliare la speciile de toamnă semănate în perioada optimă;
• Efectuarea lucrărilor de întreținere (combaterea buruienilor și tratamente fito-sanitare) la speciile de câmp și pomi-viticole;
• Eliminarea surplusului de apă de la suprafața solului, prin efectuarea de rigole de scurgere.


ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director executiv:                    
Dr. Elena MATEESCU   
Șef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Rodica TUDOR, Oana Alexandra OPREA, Maria RADU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro


Articol publicat in revista Ferma nr.5(166) 15 - 31 martie 2016

Vizualizat: 1069 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?