Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică perspective agrometeo în luna noiembrie 2014

Publicat: 05 noiembrie 2014 - 13:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice și hidrice: Pe parcursul lunii noiembrie, regimul termic al aerului va fi normal în cea mai mare parte a regiunilor agricole, iar în sud-estul și, local, în sudul și vestul țării, vremea va fi mai caldă decât în mod normal.

Click pe poza pentru galerie!

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va prezenta valori favorabile parcurgerii proceselor vegetative la culturile de rapiță, orz și grâu de toamnă semănate în epoca optimă, îndeosebi în zonele de câmpie.
Sunt posibile precipitații sub formă de ploaie în aproape toată țara, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), în special în zonele nordice și centrale, acestea fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului. De asemenea, cantitățile lunare de apă vor fi excedentare în majoritatea regiunilor, exceptând sud-estul, sudul și vestul țării, unde, local, acestea vor fi apropiate de mediile climatologice.
Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Starea solului
În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă, accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și, local, optime, în majoritatea regiunilor agricole. Pe unele suprafețe din sud-estul, sudul și, local, în estul și vestul țării, se vor înregistra deficite de umiditate în sol.

Caracteristici fenologice

În condițiile agrometeorologice menționate, procesele de creștere și de dezvoltare ale culturilor de toamnă se vor desfășura, per ansamblu, normal în cea mai mare parte a regiunilor agricole, iar în zonele depresionare din centrul și nordul țării va fi posibilă stagnarea temporară sau chiar declanșarea treptată a repausului biologic. Per ansamblu, starea de vegetație a plantelor va fi bună și medie, iar în semănăturile efectuate tardiv, uniformitatea și vigurozitatea culturilor se va prezenta medie și slabă.
Orzul și grâul de toamnă semănate în perioada optimă se vor afla, în general, în fazele de formare a frunzei a treia și de înfrățire, iar la cerealierele înființate în afara epocii optime va fi posibilă definitivarea fazei de germinare, continuându-se, totodată, răsărirea și apariția frunzei a treia.
În funcție de data semănatului, rapița va parcurge predominant faza de înfrunzire, în majoritatea zonelor de cultură.
La vița de vie va fi posibilă semnalarea stării de repaus biologic, iar la pomii fructiferi se va definitiva îngălbenirea și căderea frunzelor în toate plantațiile, speciile fiind bine adaptate la condițiile de iernare.
Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipație de 1-3 luni, având caracter orientativ și grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) și mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.


RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE:
• Continuarea și chiar finalizarea arăturilor adânci de toamnă;
• Verificarea vigurozității și densității plantelor la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;
• încorporarea gunoiului de grajd în câmp și fertilizarea cu îngrășăminte pe bază de fosfor și potasiu.


       
ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director executiv:                    
Dr. Elena MATEESCU   
Șef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Oana OPREA
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

Vizualizat: 484 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?