Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică perspective agrometeo în luna decembrie 2014

Publicat: 21 noiembrie 2014 - 23:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice și hidrice. Luna decembrie se va caracteriza printr-o vreme în general normală sub aspect termic în majoritatea zonelor de cultură, exceptând sud-estul și sudul țării, unde va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit.

Click pe poza pentru galerie!

Se prognozează cantități lunare de precipitații apropiate de mediile multianuale în cea mai mare parte a regiunilor agricole, iar în centrul țării se vor înregistra valori peste normalul perioadei. Local, în zonele sudice și vestice precipitațiile vor fi deficitare din punct de vedere agricol. 

Aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

 

Starea solului

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Deficite de apă în sol se vor menține pe unele suprafețe agricole din sud-estul, sudul și, local, estul și vestul țării.

 

Caracteristici fenologice

Pe fondul regimului hidro-termic din aer și din sol (favorabil), ritmurile vegetative ale culturilor de toamnă (orz, grâu, rapiță) vor evolua, per ansamblu, normal, îndeosebi în zonele de câmpie. De asemenea, în depresiuni, procesele de creștere și de dezvoltare ale plantelor se vor desfășura lent, local fiind posibilă semnalarea stării de repaus vegetativ.

În funcție de data semănatului, cerealierele de toamnă (orz si grâu) vor parcurge răsărirea, formarea frunzei a treia și înfrățirea. Starea de vegetație a culturilor se va prezenta, în general, bună și medie, în special în semănăturile efectuate în epoca optimă.

Sub aspect fenologic, cultura de rapiță va dezvolta aparatul foliar, cu o uniformitate și vigurozitate per ansamblu bună și medie, respectiv medie și slabă pe terenurile cu deficite de umiditate în sol. 

În toate plantațiile, speciile pomicole și viticole vor intra treptat în stadiul de repaus vegetativ.

Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipație de 1-3 luni, având caracter orientativ și grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) și mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.

 

 

RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE:

• Finalizarea arăturilor adânci de toamnă;

• Verificarea sistematică a viabilității plantelor la speciile de toamnă și a elementelor de rod la pomii fructiferi și la vița de vie;

• Efectuarea lucrărilor de întreținere în plantațiile pomi-viticole (arături, administrarea îngrășămintelor organice etc). 

 

ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE

Director executiv:

Dr. Elena MATEESCU

Șef Laborator Agrometeorologie:

Daniel ALEXANDRU

Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Oana Alexandra OPREA, Maria RADU

Tel.: 021 3163116 

E-mail: relatii@meteoromania.ro

Web: www.meteoromania.ro

Vizualizat: 451 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?