Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Prognoza agrometeorologică pentru luna decembrie

Publicat: 23 decembrie 2017 - 01:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice: luna decembrie se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal, pe întreg teritoriul agricol al ţării. Se prognozează cantităţi de precipitaţii totale lunare per ansamblu excedentare în regiunile agricole din centrul, estul şi sud-estul ţării, iar în restul teritoriului, acestea vor fi apropiate de mediile climatologice.

 

Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

agro-meteon217_b

Starea solului
Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, la sfârşitul lunii decembrie, va prezenta valori optime şi apropiate de optim în majoritatea regiunilor agricole, cu excepţia unor suprafeţe din sud-estul şi estul ţării, unde conţinutul de umiditate din sol va înregistra valori satisfăcătoare.

Caracteristici fenologice
În condiţiile agrometeorologice prognozate, se vor înregistra în general ritmuri mai lente de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă în majoritatea regiunilor agricole, exceptând depresiunile din nordul şi centrul ţării, unde se va semnala starea de repaus vegetativ. Totodată, în regiunile unde temperaturile minime ale aerului vor scădea sub pragurile biologice critice de rezistenţă ale culturilor de toamnă (-7…-10...-15oC) şi în absenţa unui strat protector de zăpadă, va exista riscul deprecierii aparatului foliar prin brunificări/arsuri ale vârfului frunzelor, în special în culturile tardive, insuficient călite şi nepregătite pentru condiţiile de iernare.
Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în epoca optimă îşi vor continua fazele de formare a frunzei a treia şi de înfrăţire, cu o stare de vegetaţie în general bună şi medie. În culturile tardive vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor fiind slabă, iar densitatea redusă.
În funcţie de data semănatului şi de agrotehnica aplicată, cultura de rapiţă din sudul, sud-estul şi estul ţării se va afla la înfrunzire. În semănăturile efectuate în epoca optimă, plantele au beneficiat de resurse termice necesare pentru parcurgerea integrală a proceselor de vernalizare şi călire, starea de vegetaţie fiind, per ansamblu, bună şi medie.
În cea mai mare parte a plantaţiilor, pomii fructiferi şi viţa de vie vor intra treptat în stadiul de repaus biologic, speciile având o bună rezistenţă la temperaturile scăzute de pe parcusul iernii.

Calendarul lucrărilor agricole:
• Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la speciile de toamnă şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi la viţa de vie;
• Continuarea efectuării arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară pe terenurile fără strat protector de zăpadă şi cu îngheţ superficial la sol;
• Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomicole şi viticole.

 

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Alexandru VOEVOZEANU, Rodica TUDOR, Maria RADU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 20/203 (editia 15-30 noiembrie)

Vizualizat: 411 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?