Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică • perspective agrometeo pentru luna iunie

Publicat: 21 mai 2017 - 17:06
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice și hidrice: Sub aspect termic, luna iunie se va caracteriza printr-o vreme, în general, normală în cea mai mare parte a țării. Sunt prognozate cantități de apă, per ansamblu, deficitare pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. Totodată, ploile vor avea caracter de aversă, fiind însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Cirese

Starea solului
La sfârșitul lunii iunie 2017, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și local extremă, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. În estul, nord-vestul și, local, în sudul țării, aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime.
În cultura de porumb, conținutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică), în majoritatea zonelor de cultură ale țării. Pe suprafețe agricole extinse din sudul, estul și, local, vestul teritoriului, gradul de aprovizionare cu apă a solului va fi satisfăcător și apropiat de optim.

Caracteristici fenologice
Regimul termic din aer și din sol va imprima o intensificare a proceselor de maturare la culturile de toamnă, iar la prășitoare, creșterea și dezvoltarea vegetativă se vor desfășura în condiții bune, în special pe suprafețele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. În zonele unde temperatura maximă a aerului se va situa peste pragul biologic critic de rezistență a plantelor (32oC), în orele de amiază se va semnala răsucirea și ofilirea temporară a frunzelor la culturile prășitoare. În semănăturile de toamnă efectuate în epoca optimă, starea de vegetație se va menține bună și medie, respectiv medie și slabă în plantațiile întârziate fenologic, precum și pe terenurile cu deficit de apă în sol.
La culturile de orz și grâu de toamnă însămânțate în perioada optimă vor predomina fazele de înflorire, maturitate în lapte și ceară, pe aproape întreg teritoriul agricol, iar în sudul și sud-estul țării se va putea semnala maturitatea deplină, totodată declanșându-se recoltarea la orzul de toamnă. Cerealierele înființate după 20 octombrie 2016 vor parcurge fazele de „burduf” și de înspicare, înflorire și maturitatea în lapte.
Rapița semănată pe unele suprafețe din Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania și Crișana se va afla în etapele de formare a boabelor în silicve și de maturitate deplină. Local, în jumătatea de sud a țării va fi posibilă declanșarea lucrărilor de recoltare.
Cultura de floarea-soarelui își va continua creșterea aparatului foliar și formarea capitulului, în majoritatea regiunilor agricole.
Porumbul va parcurge fazele de apariție a frunzei a 3-a și de înfrunzire, în cea mai mare parte a zonelor, iar, local, în extremitatea de sud a țării va fi posibilă declanșarea apariției paniculului la hibrizii extratimpurii și timpurii.
La sfecla de zahăr vor predomina fazele de formare a rozetei de frunze, precum și alungirea axei hipocotile, iar la cartof, creșterea lăstarilor laterali, tuberizarea, precum și înflorirea la soiurile de vară.
Speciile timpurii de sâmburoase (cireș, cais, vișin) aflate în faza de maturitate tehnologică își vor continua recoltarea, iar la piersic și prun se va semnala creșterea fructelor și a lăstarilor, precum și înfrunzirea. La cele semințoase (măr, păr, gutui) se vor înregistra formarea și dezvoltarea rodului, creșterea lăstarilor și înfrunzirea.
La vița de vie se va produce înfrunzirea, creșterea lăstarilor și înflorirea, în cea mai mare parte a podgoriilor, iar soiurile timpurii de masă vor parcurge formarea și creșterea boabelor.
Lucrările agricole de sezon (erbicidări, fertilizări, prașile mecanice/manuale, tratamente împotriva bolilor și dăunătorilor etc.) se vor efectua în general normal, exceptând zilele cu precipitații.

Calendarul lucrărilor agricole:
• Aplicarea tratamentelor fitosanitare în culturile de câmp și pomi-viticole;
• Combaterea buruienilor (erbicidări, prașile mecanice/manuale);
• Administrarea îngrășămintelor chimice la prășitoare;
• Aplicarea irigațiilor pe suprafețele agricole afectate de seceta pedologică.

 

ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director executiv:
Dr. Florinela GEORGESCU
Șef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Rodica TUDOR, Dumitru ANGHEL, Oana Alexandra OPREA
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 9 (192) din 15-31 mai 2017

 

 

 

 

 

 

 

Vizualizat: 505 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?