Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeo - Luna lui Cuptor nu se dezminte! Unde va fi secetă?

Publicat: 24 iunie 2020 - 17:54
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Luna iulie se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obişnuit la nivelul întregului teritoriu agricol, chiar deosebit de caldă în sudul şi sud-vestul ţării.

Caracteristici termice şi hidrice: Per ansamblu, cantităţile totale de precipitaţii prognozate vor fi deficitare, în cea mai mare parte a regiunilor agricole ale ţării. Aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp.

Starea solului: În cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, la sfârşitul lunii, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură ale ţării. Pe suprafeţe agricole extinse din sud-estul, vestul, local, în estul şi sudul teritoriului, se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă.

Caracteristici fenologice: Din cauza regimului termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, asociat cu deficitele mari de umiditate în sol, procesele fiziologice ale culturilor agricole vor fi forţate, determinând acumulări reduse ale substanţei uscate în boabe şi seminţe, ştiuleţi subdimensionaţi la porumb şi capitule cu diametrul redus la floarea-soarelui, acestea având efecte negative asupra calităţii şi cantităţii recoltelor. Starea de vegetaţie a plantelor se va deprecia treptat, atât la culturile prăşitoare, cât şi la speciile pomi-viticole, înregistrându-se în continuare ofilirea, răsucirea şi uscarea frunzelor în orele de amiază, îndeosebi pe terenurile afectate de seceta pedologică.

agrometeo _b

Cultura de grâu de toamnă semănată tardiv îşi va continua maturitatea deplină, declanşându-se totodată lucrările de recoltare. De asemenea, la speciile înfiinţate în epoca optimă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare în majoritatea regiunilor agricole.

La rapiţa ajunsă la maturitea tehnologică, recoltarea se va efectua pe ultimele suprafeţe agricole.
Sub aspect fenologic, floarea-soarelui se va afla la înflorire, maturitate în ceară şi începutul maturităţii depline, în majoritatea zonelor de cultură.
În funcţie de data semănatului, de condiţiile pedo-climatice şi agrotehnica aplicată, porumbul va parcurge fazele de înflorire şi mătăsire, precum şi maturitatea în lapte şi ceară, îndeosebi la hibrizii timpurii şi extratimpurii.

În toate bazinele specializate, sfecla de zahăr va înregistra înfrunzirea, alungirea şi îngroşarea axei hipocotile, iar cultura de cartof, creşterea tuberculilor, veştejirea vrejilor şi recoltarea la speciile pentru consum.

În majoritatea plantaţiilor, pomii fructiferi se vor afla predominant în fazele de creştere/coacere a rodului şi dezvoltarea mugurelui terminal. De asemenea, la soiurile de sâmburoase (cais, piersic, prun) ajunse la maturitatea deplină se vor efectua lucrările de recoltare.

Viţa de vie va continua creşterea şi dezvoltarea boabelor, în toate podgoriile.
Lucrările agricole în câmp (erbicidări, praşile manuale, tratamente fito-sanitare, recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc.) se vor desfăşura în condiţii relativ bune.
Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipaţie de 1-3 luni având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%.

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general: Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie: Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Oana-Alexandra OPREA, Dumitru ANGHEL, RodicaTUDOR, Laura BADEA, Ionela STAN
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

Vizualizat: 1608 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?