Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeo decembrie 2013

Publicat: 06 decembrie 2013 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna decembrie 2013

Click pe poza pentru galerie!

Pe parcursul lunii decembrie 2013, temperaturile medii lunare ale aerului vor fi apropiate de normele climatologice în vestul, sudul şi în sud-estul ţării, iar în zonele nordice, nord-estice şi centrale, vremea va fi mai rece decât în mod obişnuit.

Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi, în general, normale în cea mai mare parte a regiunilor agricole, exceptând centrul şi sud-estul teritoriului, unde se pot înregistra cantităţi de apă peste mediile multianuale.

 

Starea solului

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, la sfârşitul lunii decembrie 2013, se va situa în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Local, în sudul şi în estul teritoriului agricol, se vor înregistra deficite moderate de apă în sol.


Caracteristici fenologice

În funcţie de evoluţia condiţiilor agrometeorologice din luna decembrie, procesele de creştere şi de dezvoltare la culturile de toamnă vor evolua, în general, mai lent, treptat producându-se intrarea în starea de repaus biologic, în majoritatea zonelor de cultură. Culturile semănate în afara epocii optime, insuficient călite şi nepregătite la condiţiile de iernare, vor putea fi expuse riscului temperaturilor minime din aer şi din sol situate sub pragurile biologice critice de rezistenţă a plantelor din această perioadă.

Culturile de orz şi de grâu de toamnă, în funcţie de data semănatului şi de condiţiile pedo-climatice, se vor afla în fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire, la nivelul întregii ţări.

Sub aspect fenologic, la rapiţă se va continua înfrunzirea, starea de vegetaţie a culturilor prezentându-se în general medie şi bună, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate în afara epocii optime.
Pomii fructiferi şi viţa de vie vor parcurge stadiul de repaus vegetativ în toate plantaţiile, speciile fiind, în general, bine adaptate la condiţiile de iernare.

 

Recomandări de specialitate:

• Efectuarea arăturilor adânci de toamnă;
• Controlul viabilităţii plantelor la culturile de toamnă;
• Încorporarea gunoiului de grajd în câmp şi fertilizarea cu îngrăşaminte pe bază de fosfor şi de potasiu.

Diagnoza agrometeorologică pentru luna Noiembrie 2013 o veţi putea urmări în ediţia din Decembrie 2013 a revistei Ferma. Prognozele agrometeorologice lunare le actualizăm săptămânal pe portalul nostru de ştiri: www.agroinfo.ro

Vizualizat: 496 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!