Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeo

Publicat: 09 noiembrie 2014 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna noiembrie 2014

Click pe poza pentru galerie!

Caracteristici termice şi hidrice

Luna noiembrie se va caracteriza printr-o vreme, în general, normală în aproape toată ţara, iar în sud-estul şi, local, în sudul şi vestul teritoriului, valorile termice se vor situa peste mediile multianuale lunare.

Regimul termic mediu diurn al solului, la adâncimea de 10 cm, va înregistra valori, în general, optime desfăşurării fazelor de vegetaţie la culturile de toamnă.

Sub aspect pluviometric, se prognozează precipitaţii sub formă de ploaie în majoritatea regiunilor, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în centrul şi nordul ţării, acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului. Totodată, cantităţile lunare de precipitaţii vor prezenta valori peste normele climatologice în cea mai mare parte a teritoriului, exceptând sud-estul, sudul şi vestul ţării, unde local, acestea vor fi apropiate de normalul perioadei. De asemenea, pe parcursul lunii noiembrie sunt posibile situaţii cu valori extreme de temperaturi sau precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever perioadelor respective.

 

Starea solului

La data de 30 noiembrie 2014, rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Ȋn sud-estul, sudul şi, local, în estul şi vestul ţării, se vor semnala deficite de apă în sol.

 

Caracteristici fenologice

Pe parcursul lunii noiembrie, ritmurile de vegetaţie la speciile de toamnă vor evolua în general normal, pe aproape întreg teritoriul agricol. De asemenea, în zonele depresionare, procesele de creştere şi de dezvoltare ale plantelor vor fi încetinite şi chiar stagnate temporar, ca urmare a scăderii valorilor temice din aer şi din sol sub limitele normale ale perioadei. Per ansamblu, starea de vegetaţie a culturilor va fi bună şi medie în semănăturile efectuate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă la cele întârziate fenologic.

Fenologic, orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia şi de înfrăţire în aproape toate zonele de cultură, iar cerealierele înfiinţate tardiv vor înregistra răsărirea şi apariţia frunzei a treia.

Cultura de rapiţă va înregistra predominant faza de înfrunzire, pe întreg teritoriul agricol.

Ȋn majoritatea plantaţiilor pomi-viticole se vor continua fazele de maturare a lemnului/coardelor şi căderea frunzelor, totodată fiind posibilă semnalarea stării de repaus biologic.

 

 

Recomandări de specialitate:

• Finalizarea arăturilor de toamnă;

• Efectuarea controlului sistematic a viabilităţii plantelor la speciile de toamnă;

• Ȋncorporarea gunoiului de grajd în câmp şi fertilizarea cu îngrăşăminte minerale pe bază de fosfor şi de potasiu;

• Aplicarea tratamentelor fito-sanitare în vii şi în livezi.

 

 

 

Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipaţie de 1-3 luni, având caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.

Prognozele agrometeorologice lunare le actualizăm săptămânal pe portalul nostru de ştiri: www.agroinfo.ro 

 

 

 

Administraţia Naţională de Meteorologie

Director executiv: Dr. Elena MATEESCU

Şef Laborator Agrometeorologie: Daniel ALEXANDRU

Colectiv de elaborare: Maria NISTOR, Oana OPREA

Vizualizat: 631 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!