Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza Agro-Meteo: Început de an nou sub semnul secetei

Publicat: 24 decembrie 2020 - 10:40
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice: pe parcursul lunii ianuarie 2021 va predomina un regim termic al aerului în general mai ridicat decât în mod obişnuit, pe aproape întreg teritoriul agricol.

Cantităţile totale de precipitaţii prognozate vor avea o tendinţă deficitară în cea mai mare parte a ţării.
Aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Rezerva de umiditate din sol: În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, la sfârşitul lunii ianuarie, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim, în majoritatea zonelor de cultură ale ţării. În Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia şi Muntenia, în sudul Moldovei şi, local, vestul teritoriului, se vor menţine deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică).

grau iarna 2020_b

Caracteristici fenologice: Culturile agricole îşi vor continua repausul biologic în aproape toate zonele, cu excepţia unor areale restrânse din vestul şi sudul ţării, unde în zilele cele mai calde, datorită regimului termic din aer şi din sol mai ridicat, local, la cerealele păioase de toamnă vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor vegetative. Totodată, temperaturile minime din aer, deosebit de scăzute din perioadele cele mai reci, vor putea afecta aparatul foliar prin brunificări şi degerături ale vârfului frunzelor, în special la plantele înfiinţate în afara perioadei optime şi pe terenurile cu un strat superficial de zăpadă (1-10 cm).

Orzul şi grâul de toamnă se vor afla în fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire, în cea mai mare parte a teritoriului agricol al ţării.
La rapiţă se va înregistra creşterea frunzelor, speciile prezentând 1-3 frunze bazale îngălbenite sau uscate parţial/total. Per ansamblu, starea de vegetaţie a culturilor semănate în epoca optimă se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă la cele tardive.
În toate plantaţiile, speciile pomicole şi viticole vor parcurge în continuare stadiul de repaus vegetativ.
În condiţiile agrometeorologice prognozate, lucrările agricole specifice acestei perioade vor fi sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Grau frozen1_b 

 

RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE

 

• Efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa-de-vie;
• Aplicarea îngrăşămintelor organice în vii şi livezi;
• Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă.

Prognoza meteorologicǎ sezonierǎ se elaboreazǎ cu anticipaţie de 1-3 luni având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimǎri sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.
Click AICI şi urmăreşte prognozele agrometeorologice actualizate săptămânal pe portalul nostru de ştiri: www.agroinfo.ro.

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Rodica TUDOR, Oana-Alexandra OPREA, Maria RADU, Alexandru VOEVOZEANU, Ionela STAN
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

Vizualizat: 4692 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?