Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Perspective agrometeorologice în luna martie 2014

Publicat: 25 februarie 2014 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice și hidrice

Click pe poza pentru galerie!

Sub aspect termic, pe parcursul lunii martie va predomina o vreme, per ansamblu, normală în cea mai mare parte a țării, iar în regiunile sudice și sud-estice, regimul termic din aer va fi mai ridicat comparativ cu mediile multianuale.

În acest interval, sunt prognozate cantități lunare de apă peste mediile climatologice lunare pe aproape întreg teritoriul agricol al țării, exceptând zonele sud-estice, unde precipitațiile se pot situa în limite apropiate de normal.

 

Starea solului

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, la sfârșitul lunii martie 2014 va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în toate zonele de cultură ale țării.

 

Caracteristici fenologice

Pe fondul regimului termic din aer și din sol favorabil, procesele de creștere și de dezvoltare ale speciilor de câmp (orz, grâu de toamnă, rapiță) vor evolua, per ansamblu, normal, îndeosebi în zonele de câmpie din jumătatea de sud a țării, iar în restul teritoriului agricol plantele se vor afla în continuare în stadiul de repaus biologic.

Uniformitatea și vigurozitatea plantelor va fi, în general, bună și medie, iar în culturile întârziate fenologic, starea de vegetație se va prezenta medie și slabă, cu densitatea plantelor redusă.
Sub aspect fenologic, la culturile de orz și de grâu de toamnă înființate în perioada optima se vor semnala fazele de înfrunzire și de înfrățire, iar la cele tardive va continua răsărirea și apariția frunzei a treia.

Rapița semănată în epoca optimă se va afla predominant la înfrunzire, pe majoritatea suprafețelor agricole.

În cea mai parte a plantațiilor, la speciile pomicole se va menține repausul biologic, iar la soiurile timpurii de sâmburoase (cireș, cais, piersic) se va putea semnala faza de umflare a mugurilor de rod, îndeosebi pe terenurile cu expoziție sudică.
Vița de vie va înregistra, în continuare, starea de repaus vegetativ, la nivelul întregii țări.

 

RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE:


• Controlul vigurozității plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu și rapiță), precum și a mugurilor de rod la pomii fructiferi și a coardelor la vița de vie;
• Lucrări de întreținere: fertilizări cu îngrășăminte organice, tăieri de rodire și de regenerare, precum și tratamente fito-sanitare în vii și în livezi;
• Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrășăminte minerale (azotat de amoniu, complexe - NPK);
• Pregătirea patului germinativ în vederea însămânțării culturilor de primăvară din prima urgență, pe terenurile unde umiditatea solului permite efectuarea unor lucrări de calitate.


ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director executiv:                    
Dr. Elena MATEESCU   
Șef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Anghel DUMITRU, Maria NISTOR, Oana OPREA
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

Vizualizat: 460 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!