Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Perspective AGROMETEO pentru luna FEBRUARIE 2018

Publicat: 04 februarie 2018 - 23:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice: luna februarie se va caracteriza printr-un regim termic al aerului per ansamblu normal, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

Cantităţile de apă prognozate vor fi apropiate de mediile multianuale lunare în cea mai mare parte a ţării, iar în regiunile vestice şi centrale, precipitaţiile vor avea o tendinţă spre excedent.
Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

februarie_b

Starea solului

Aprovizionarea cu apa accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, la sfârşitul lunii februarie, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole. Local, în estul şi sud-estul ţării, se vor menţine deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată şi puternică.

Caracteristici fenologice

În general, la speciile de câmp şi cele pomi-viticole va continua starea de repaus vegetativ, în aproape toată ţara. De asemenea, spre sfârşitul intervalului, în zilele cele mai calde, la cerealierele de toamnă vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor vegetative, îndeosebi în zonele de câmpie din jumătatea de sud a ţării.
Fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor parcurge formarea frunzei a treia şi înfrăţirea, pe întreg teritoriul agricol al ţării. Uniformitatea şi vigurozitatea culturilor înfiinţate în perioada optimă va fi bună şi medie, iar în semănăturile tardive, starea de vegetaţie se va prezenta medie şi slabă.
În funcţie de data semănatului, rapiţa se va afla în faza de înfrunzire, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
În toate plantaţiile pomicole şi viticole va continua stadiul de repaus vegetativ.
În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole în câmp vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:

• Continuarea efectuării controlului biologic pentru determinarea vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a evoluţiei mugurilor de rod în plantaţiile pomi-viticole;
• Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi de potasiu la culturile de toamnă semănate în epoca optimă.

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Rodica TUDOR, Oana-Alexandra OPREA
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

CITIŢI PE www.agroinfo.ro
Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipaţie de 1-3 luni, având caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu grad de realizare de peste 87-95%.
Prognozele agrometeorologice le actualizăm săptămânal pe portalul nostru de ştiri: www.agroinfo.ro şi pe pagina web a revistei: www.revista-ferma.ro.

 Un articol publicat în revista Ferma nr. 1/206 (ediţia 1-31 ianuarie 2018)

Vizualizat: 733 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?