Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Perspective agrometeo

Publicat: 22 august 2014 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice și hidrice: în luna septembrie va predomina o vreme în general normală sub aspect termic pe aproape întreg teritoriul agricol, exceptând estul, sud-estul și, local, sudul și vestul țării, unde temperaturile medii ale aerului se vor situa peste normele climatologic

Click pe poza pentru galerie!

Cantitățile lunare de precipitații vor fi apropiate de normalul perioadei în centrul, nordul și, local, în vestul țării, iar în restul teritoriului, acestea vor putea fi deficitare în raport cu mediile multianuale.
Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

 

Starea solului

Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) la sfârșitul lunii septembrie 2014 se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime în majoritatea zonelor de cultură, cu excepția unor areale extinse din sudul, sud-estul și estul țării, unde se va semnala seceta pedologică moderată, puternică și extremă.


Caracteristici fenologice

În condițiile agrometeorologice prognozate, pe terenurile agricole cu deficite ridicate de apă în sol, atât ritmurile vegetative ale culturilor de toamnă (rapiță, orz), cât și procesele de coacere și maturare ale speciilor prășitoare și pomi-viticole vor fi în continuare stânjenite. Totodată, pe unele suprafețe agricole din estul, sud-estul și vestul țării, insuficiența apei din sol va determina desfășurarea cu dificultate a lucrărilor de pregătire a patului germinativ, precum și încetinirea proceselor de germinare-răsărire la rapița de toamnă semănată în epoca optimă.

La cultura de floarea-soarelui ajunsă la maturitatea tehnologică se vor finaliza lucrările de recoltare, la nivelul întregii țări.

Porumbul va parcurge maturitatea deplină în toate zonele de cultură, iar la hibrizii extratimpurii și timpurii va fi posibilă declanșarea lucrărilor de recoltare, îndeosebi spre sfârșitul intervalului.
Sfecla de zahăr se va afla în fazele de îngroșare a axei hipocotile concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină, precum și maturitatea tehnologică.

În majoritatea plantațiilor, la pomii fructiferi vor continua procesele de maturare a rodului/lemnului, îngălbenirea fiziologică a frunzelor și recoltarea fructelor.
Vița de vie va înregistra fazele de acumulare a zahărului în boabe și coacerea acestora, continuându-se totodată lucrările de recoltare.

La cultura de rapiță semănată pe suprafețe restrânse se vor semnala primele faze de vegetație (germinare, răsărire și apariția primelor frunze), extinzându-se suprafețele însămânțate în toate zonele agricole. Totodată, se vor declanșa lucrările de semănat la orzul și la grâul de toamnă.

Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipație de 1-3 luni, având un caracter orientativ și grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) și mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.

 

RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE:

• Recoltarea, transportul și depozitarea produselor agricole de sezon;
• Eliberarea suprafețelor agricole de resturile vegetale și efectuarea arăturilor în vederea însămânțării culturilor de toamnă în epoca optimă (15 septembrie - 20 octombrie), în special în zonele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului;
• Efectuarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ și pentru semănatul grâului de toamnă.


ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director executiv:                    
Dr. Elena MATEESCU   
Șef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Alexandra TRIF, Maria NISTOR
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

Vizualizat: 530 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!