Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Perspective agrometeo în luna iunie 2014

Publicat: 26 mai 2014 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice și hidrice

Click pe poza pentru galerie!

Luna iunie se va caracteriza printr-o vreme normală în cea mai mare parte a țării, iar local, în vestul și în sud-estul teritoriului, valorile termice se vor putea situa peste mediile multianuale. Cantitățile de precipitații se vor încadra în limite apropiate de normele climatologice în zonele centrale și nordice, iar în restul teritoriului, acestea pot fi sub normalul perioadei.

Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.


Starea solului

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, va înregistra valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. În sud-estul și, local, în sudul, estul și în vestul țării se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată și, local, puternică. În cultura neirigată de porumb, gradul de aprovizionare cu apă pe profilul de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor agricole. Deficite de umiditate în sol se vor înregistra în sud-estul și, local, în sudul teritoriului.

 

Caracteristici fenologice

În condițiile agrometeorologice menționate anterior, procesele biologice ale culturilor agricole vor evolua normal pe majoritatea suprafețelor agricole. Per ansamblu, starea de vegetație a culturilor se va prezenta bună și medie în semănăturile înființate în perioada optimă și pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar la cele tardive și pe suprafețele afectate de seceta pedologică, uniformitatea și vigurozitatea plantelor va fi medie și slabă.

Cerealierele de toamnă (orz și grâu), în funcție de data semănatului, vor înregistra predominant fazele de alungire a paiului, „burduf” și înspicare, iar local, chiar înflorirea.

Rapița va parcurge formarea silicvelor și a boabelor în silicve, iar local, în sudul țării, la culturile ajunse în faza de maturitate deplină va fi posibilă recoltarea.

Cultura de floarea-soarelui se va afla la înfrunzire, formarea capitulului, precum și înflorirea, îndeosebi în jumătatea de sud a țării.

Porumbul, în funcție de data semănatului și de precocitatea hibrizilor,  își va continua predominant fazele de formare a frunzei a treia și de înfrunzire, iar la soiurile extratimpurii și timpurii se va produce apariția paniculului.

Sfecla de zahăr va înregistra dezvoltarea aparatului vegetativ, alungirea și îngroșarea axei hipocotile, iar cartoful va parcurge fazele de formare/creștere a lăstarilor laterali, tuberizarea și îmbobocirea.
În plantațiile pomicole, la speciile de semințoase se va semnala creșterea lăstarilor, frunzelor și rodului, iar la sâmburoase va continua creșterea/maturarea fructelor și, izolat, recoltarea acestora.
Vița de vie din majoritatea podgoriilor va înregistra, în continuare, înfrunzirea și înflorirea, precum și formarea/creșterea boabelor, îndeosebi la soiurile timpurii de masă.

Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipație de 1-3 luni, având un caracter orientativ și grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) și mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.

 

RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE:

• Combaterea buruienilor (erbicidări, prașile manuale și mecanice) la culturile prășitoare;
• Administrarea de tratamente cu insecto-fungicide la speciile de câmp și pomi-viticole;
• Fertilizarea cu îngrășăminte minerale și foliare la culturile de primăvară;
• Aplicarea irigațiilor pe terenurile cu deficit ridicat de apă în sol.

ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director executiv:                    
Dr. Elena MATEESCU   
Șef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Maria NISTOR, Dumitru ANGHEL, Oana Alexandra OPREA
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

Vizualizat: 662 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?