Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Perspective agrometeo în luna iulie 2014

Publicat: 30 iunie 2014 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice și hidrice

Click pe poza pentru galerie!

Luna iulie se va caracteriza printr-o vreme, în general, mai caldă decât în mod obișnuit în cea mai mare parte a teritoriului, exceptând centrul și nordul țării, unde valorile termice din aer vor fi apropiate de mediile multianuale.

Sub aspect pluviometric, cantitățile de precipitații vor înregistra valori sub normele climatologice, în majoritatea regiunilor agricole.

Aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

 

Starea solului

În cultura neirigată de porumb, aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, îndeosebi în centrul și nordul țării. Fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică și extremă, se va semnala în Dobrogea, Banat, Crișana, precum și în cea mai mare parte a Munteniei, a Olteniei și a Moldovei.

 

Caracteristici fenologice

În condițiile meteorologice prognozate, ritmurile de vegetație ale culturilor de câmp se vor desfășura, în general, normal pe majoritatea suprafețelor agricole, în special pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. De asemenea, în zilele cele mai calde, ca urmare a temperaturilor maxime ridicate din aer, situate peste pragurile biologice critice de rezistență ale plantelor (30...32°C), la culturile prășitoare se va putea înregistra ofilirea temporară, răsucirea și uscarea parțială a aparatului foliar în orele de amiază, îndeosebi pe arealele agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică.

În general, starea de vegetație a culturilor semănate în epoca optimă va fi bună și medie pe suprafețele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, iar în semănăturile tardive, precum și pe terenurile cu deficite ridicate de umiditate din sol, uniformitatea și vigurozitatea plantelor se va menține medie și slabă.

Cultura de grâu de toamnă își va definitiva maturitatea în ceară, continuându-se totodată coacerea deplină și recoltarea. La orzul de toamnă se va încheia recoltarea.

În funcție de data semănatului, floarea-soarelui își va definitiva înflorirea, plantele aflându-se la maturitate în ceară și deplină, în aproape toată țara. Local, în sudul țării, la culturile ajunse la maturitatea tehnologică se vor declanșa lucrările de recoltare.

Din punct de vedere fenologic, porumbul va înregistra înflorirea paniculului, mătăsirea și maturitatea în lapte. Cele mai avansate în vegetație vor fi culturile din sudul și vestul teritoriului, în special hibrizii timpurii, la care se va semnala maturitatea în ceară.

La sfecla de zahăr din principalele bazine specializate, predominante vor fi fazele de îngroșare a axei hipocotile și acumularea zaharurilor în rădăcină.

Cartoful, în funcție de data plantatului, va parcurge formarea și creșterea tuberculilor. Pe suprafețele agricole cu deficite ridicate de apă în sol se va înregistra uscarea prematură a vrejilor.
În majoritatea plantațiilor, la semințoase vor continua fazele de creștere și de dezvoltare a rodului, precum și acumularea zaharurilor, iar la speciile sâmburoase de cais, piersic și prun se va produce maturarea fructelor și recoltarea acestora.

Vița de vie din cea mai mare parte a podgoriilor va parcurge creșterea și dezvoltarea boabelor, iar la soiurile timpurii și extratimpurii de consum se vor semnala acumularea zaharurilor și coacerea în „pârgă”.
Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipație de 1-3 luni, având un caracter orientativ și grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) și mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.

 

RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE:

• Combaterea buruienilor (erbicidări, prașile manuale și mecanice) la culturile prășitoare;
• Administrarea tratamentelor fito-sanitare la speciile pomi-viticole;
• Lucrări de recoltare, transport și depozitare la cerealierele de toamnă și fructele de sezon;
• Eliberarea suprafețelor agricole de resturile vegetale;
• Aplicarea irigațiilor pe suprafețele agricole afectate de seceta pedologică.

ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director executiv:                    
Dr. Elena MATEESCU   
Șef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Maria NISTOR, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

Vizualizat: 616 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!