Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Perspective agrometeo în luna august 2014

Publicat: 01 august 2014 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice și hidrice

Click pe poza pentru galerie!

Luna august se va caracteriza printr-o vreme în general mai caldă decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a teritoriului. Temperatura medie diurnă a aerului va înregistra valori apropiate de mediile multianuale în centrul și în nordul țării.

Sub aspect pluviometric, se prognozează cantități de precipitații mai scăzute decât în mod normal, în aproape toată țara.

Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

 

Starea solului

Conținutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb, la sfârșitul lunii august 2014 se va menține la valori deficitare în majoritatea regiunilor agricole, fenomenul de secetă pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv extremă, puternică și moderată. Local, în nordul țării, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare.

 

Caracteristici fenologice

Pe parcursul lunii august, procesele de coacere și de maturare la culturile prășitoare (floarea-soarelui, porumb) vor fi accelerate și forțate, îndeosebi pe suprafețele agricole afectate de seceta pedologică. Totodată, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer și de la suprafața solului, pe terenurile cu deficite de apă în sol, procesele vegetative vor fi în continuare stânjenite, semnalându-se știuleți subdimensionați la porumb, semințe seci și capitule reduse la floarea-soarelui, precum și fructe/boabe mici și deshidratate la pomii fructiferi și la vița de vie.

La cultura de floarea-soarelui se vor înregistra fazele de maturitate în ceară și deplină, precum și recoltarea, îndeosebi în semănăturile efectuate în epoca optimă.

Sub aspect fenologic, la porumb se vor definitiva înflorirea și mătăsirea, plantele aflându-se predominant la maturitatea în lapte și ceară pe majoritatea suprafețelor agricole. În jumătatea de sud a țării, îndeosebi la hibrizii timpurii și extratimpurii se va înregistra faza de maturitate deplină.

Sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură va parcurge alungirea/îngroșarea axei hipocotile și acumularea zaharurilor în rădăcină, iar cartofulul se va afla la dezvoltarea tuberculilor, veștejirea vrejilor și maturitatea tehnologică, totodată fiind posibil începutul recoltării la soiurile pentru consum.

În toate plantațiile, la pomii fructiferi se vor semnala creșterea și coacerea rodului, precum și formarea mugurelui terminal, iar soiurile de vară (sâmburoase/prun, piersic și semințoase/măr, păr) se vor recolta eșalonat.

La vița de vie va continua creșterea și coacerea boabelor, iar soiurile de masă vor parcurge maturarea și recoltarea strugurilor.

Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipație de 1-3 luni, având un caracter orientativ și grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) și mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.


RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE:

• Lucrări de întreținere la speciile de câmp, pomii fructiferi și vița de vie (erbicidări, tratamente fito-sanitare);
• Continuarea lucrărilor de recoltare, transport și depozitare la produsele agricole de sezon;
• Eliberarea suprafețelor agricole de resturile vegetale;
• Aplicarea irigațiilor pe suprafețele agricole cu deficite de umiditate în sol.

Vizualizat: 584 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?