Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Perspective agrometeo în luna aprilie 2014

Publicat: 25 martie 2014 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice și hidrice

Click pe poza pentru galerie!

Luna aprilie 2014 se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal în aproape toate zonele de cultură, cu excepția regiunilor agricole din sudul țării, unde valorile termice din aer se vor situa sub mediile climatologice.

Regimul termic al solului la adâncimea de 5 cm se va încadra în limite optime efectuării semănăturilor de primăvară din prima urgență (lucernă, ovăz, orzoaică, sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, cartof), precum și declanșării însămânțării la cultura de porumb, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, în special din zonele de câmpie din jumătatea de sud a țării.

Sub aspect pluviometric, se întrevăd precipitații sub formă de ploi locale, cu caracter de aversă, însoțite de descărcări electrice și de intensificări temporare ale vântului, pe majoritatea suprafețelor agricole, acestea fiind în general semnificative din punct de vedere agricol. De asemenea, în sudul și în estul țării, cantitățile de apă prognozate vor fi apropiate de normalul perioadei.

Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

 

Starea solului

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor, pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură, iar în sud-estul, local în sudul, estul și în vestul țării se vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol.
Conținutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) va înregistra valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. În Dobrogea, sudul și estul Munteniei, sudul Moldovei și al Olteniei și, izolat, în vestul Banatului și al Crișanei se va semnala fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, respectiv moderată și puternică.

 

Caracteristici fenologice

În condițiile agrometeorologice menționate anterior, ritmurile vegetative ale culturilor agricole se vor desfășura în general normal în aproape toate regiunile agricole, iar în zonele de câmpie din sudul țării și pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, procesele de creștere și de dezvoltare ale plantelor vor fi mai intense, îndeosebi în zilele cele mai calde.

În general, starea de vegetație a plantelor se va prezenta bună și medie în culturile de toamnă semănate în epoca optimă, iar în semănăturile efectuate tardiv, precum și pe suprafețele agricole cu deficite de umiditate în sol, uniformitatea și vigurozitatea culturilor se va menține medie și slabă.

Orzul și grâul de toamnă se vor afla în fazele de formare a frunzei a treia și de înfrățire, precum și de alungire a paiului, la nivelul întregii țări. Izolat, în zonele de câmpie se va putea înregistra începutul înspicării.

În funcție de data semănatului, la cultura de rapiță se va semnala dezvoltarea aparatului foliar și, local, apariția inflorescențelor.

Soiurile extratimpurii și timpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireș, vișin) se vor afla în fazele de dezmugurire și de înflorire, iar, local, vor înregistra creșterea frunzelor. Speciile de semințoase (măr, păr, gutui) vor parcurge înmugurirea, dezmugurirea și, izolat, apariția butonilor florali.

În cea mai mare parte a podgoriilor, la vița de vie predominante vor fi fazele de „plâns”, înmugurire și dezmugurire.

Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipație de 1-3 luni, având un caracter orientativ și grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) și mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.

 

RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE:

• Pregătirea patului germinativ și continuarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof);
• Fertilizarea fazială a cerealierelor de toamnă cu îngrășăminte minerale complexe;
• Efectuarea lucrărilor de întreținere (combaterea buruienilor, tratamente fito-sanitare, tăieri de rodire în vii și în livezi) la speciile de câmp și pomi-viticole;
• Definitivarea lucrărilor de semănat la culturile de primăvară din prima epocă.

Vizualizat: 588 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?