Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Influenţele meteorologice asupra culturilor agricole

Publicat: 25 iulie 2011 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Lucian Buzdugan, director general al SC TCE 3 Brazi Brăila, face o succintă caracterizare a evoluţiei condiţiilor meteorologice şi influenţa acestora asupra dezvoltării culturilor agricole de grâu, orz şi rapiţă, manifestate pe parcursul anului agricol în curs

Click pe poza pentru galerie!

Cum a fost...

„Anul agricol 2010-2011 a debutat în septembrie anul trecut cu lipsa sau insuficienţa umidităţii în sol, ceea ce a condus la întârzierea răsăririi, în primul rând la cultura de rapiţă. Octombrie a venit cu aport de precipitaţii, dar regimul termic scăzut nu a fost favorabil răsăririi şi creşterii plantelor.

Luna noiembrie, în schimb, a fost cu temperaturi peste media multianuală şi a mai diminuat rămânerile în urmă ale creşterii şi dezvoltării culturilor. Dacă grâul şi orzul au reuşit la intrarea în iarnă să aibă o situaţie bună pe cea mai mare suprafaţă, rapiţa era nepregătită să ierneze normal.

În continuare, zăpada care a acoperit câmpul peste iarnă a protejat culturile împotriva îngheţului. Cu toate acestea, o parte din suprafaţa de rapiţă a fost calamitată şi a trebuit reînsămânţată cu alte culturi în primăvară. Cerealele păioase şi rapiţa rămasă în vegetaţie, folosind condiţiile meteo şi valorificând tehnologia aplicată, promit o producţie mulţumitoare”, explică Lucian Buzdugan.

 

Cum va fi...

În ceea ce priveşte prognoza imediat următoare, Elena Mateescu, Şef Laborator Agrometeorologie din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), ne furnizează principalele caracteristici termice şi hidrice: “În intervalul 1 iulie - 31 iulie 2011, temperaturile medii diurne ale aerului vor înregistra valori peste mediile multianuale pe aproape întreg teritoriul agricol, iar în centrul ţării regimul termic din aer se va încadra în limite apropiate de normalul perioadei.

Cantităţile de precipitaţii se vor putea situa sub mediile multianuale în aproape toate regiunile agricole, iar în nord-vestul ţării vor fi apropiate de normele climatologice lunare.

Precizăm faptul că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperaturi sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

În cultura de porumb neirigată, la sfârşitul lunii iulie 2011, pe adâncimea 0-100 centimetri, rezerva de umiditate se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a zonelor agricole.

Pe suprafeţe extinse din sudul, sud-estul şi local în estul ţării se va înregistra fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă”.

Vizualizat: 587 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?