Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna iunie

Publicat: 28 mai 2016 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice și hidrice: Sub aspect termic, în luna iunie va predomina un regim termic al aerului în general normal în aproape toată țara.

Click pe poza pentru galerie!

Se prognozează precipitații per ansamblu normale, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. În sudul, estul și, local, în vestul țării, cantitățile de apă se vor putea situa sub mediile climatologice.

Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

 

Starea solului

La data de 30 iunie 2016, în cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apa accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare și local apropiate de optim, în Maramureș, în cea mai mare parte a Transilvaniei, în nord-vestul Olteniei și izolat în nord-vestul Munteniei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) se vor înregistra în majoritatea regiunilor agricole.

În cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate, pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, în Transilvania, Maramureș, estul Banatului, nord-vestul Munteniei și al Olteniei. În Dobrogea, Moldova, Crișana, pe suprafețe agricole extinse din Banat, Oltenia și Muntenia, se va semnala seceta pedologică, fiind moderată, puternică și local extremă.

 

Caracteristici fenologice

Procesele de creștere și de dezvoltare ale culturilor de câmp vor evolua în general normal, în cea mai mare parte a zonelor agricole. Per ansamblu, uniformitatea și vigurozitatea plantelor se va prezenta bună și medie în semănăturile înființate în epoca optimă și pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, respectiv medie și slabă în culturile întârziate fenologic, precum și pe terenurile agricole afectate de seceta pedologică.

La cerealierele de toamnă (orz și grâu) semănate în perioada optimă se vor continua maturitatea în lapte, ceară și deplină, iar culturile tardive vor parcurge înspicarea, înflorirea și maturitatea în lapte. De asemenea, la orzul de toamnă se vor declanșa lucrările de recoltare, îndeosebi în zonele de câmpie.

Cultura de rapiță din sudul, sud-estul, estul și centrul țării va înregistra formarea silicvelor și a boabelor în silicve, iar local, în jumătatea de sud a țării, faza de maturitate deplină, totodată fiind posibilă declanșarea recoltării.

Floarea-soarelui va parcurge înfrunzirea, formarea capitulului, precum și, izolat, înflorirea, la nivelul întregii țări. 

În funcție de data semănatului și de agrotehnica aplicată, porumbul își va continua predominant fazele de formare a frunzei a treia și de înfrunzire, iar la hibrizii extratimpurii și timpurii se va semnala apariția paniculului.

Sfecla de zahăr se va afla la dezvoltarea aparatului vegetativ, alungirea și începutul îngroșării axei hipocotile, iar cartoful va parcurge fazele de formare/creștere a lăstarilor laterali, de tuberizare și de îmbobocire, în funcție de gradul de precocitate al soiului.

În toate plantațiile, pomii fructiferi (sâmburoase și semințoase) vor înregistra creșterea lăstarilor, frunzelor și rodului, iar la sâmburoase (cireș, vișin, cais) se va continua maturarea fructelor și recoltarea eșalonată a acestora. 

În majoritatea podgoriilor, vița de vie va parcurge fazele de înfrunzire și de înflorire, precum și formarea și creșterea boabelor, în special la soiurile timpurii de masă.

 

Recomandări de specialitate:

• Aplicarea irigațiilor pe terenurile cu deficite de apă în sol;

• Combaterea buruienilor (erbicidări, prașile manuale și mecanice) la culturile prășitoare;

• Administrarea de tratamente cu insecto-fungicide la speciile de câmp și pomi-viticole;

• Fertilizarea cu îngrășăminte minerale și foliare la culturile de floarea-soarelui și de porumb.

 

 

ADMINISTRAȚIA NAȚIONALA DE METEOROLOGIE

Director executiv:

Dr. Elena MATEESCU

Sef Laborator Agrometeorologie:

Daniel ALEXANDRU

Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Rodica TUDOR, Oana Alexandra OPREA, Maria RADU

Tel.: 021 3163116 

E-mail: relatii@meteoromania.ro

Web: www.meteoromania.ro

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.9(170) 15 - 31 mai 2016

 

Vizualizat: 732 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?